1. veljače 1993. – Kašić je obranjen

Kašić
Foto: www.uvtgb-kune.hr

Početkom veljače 1993. vođene su žestoke borbe u zadarskom zaleđu, jedna od njih bila je i ona za Kašić. Njima su srpski agresori i zločinci htjeli povratiti izgubljene teritorije u akciji Hrvatske vojske poznatoj pod imenom Maslenica. Akcijama protunapada zapovijedao je osobno ratni zločinac i general JNA Ratko Mladić. Za tu priliku u borbe su uvedene najelitnije postrojbe iz Srbije. Od arkanovaca, postrojbi kapetana Dragana i jurišne brigade Vojvode Vuka, te dijelova srpske vojske iz Bosne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća bojna 3. brigade iz Slavonije uvedena je u borbu nakon što je procijenjeno da će nakon uspjeha HV-a u operaciji Maslenica neprijatelj poduzeti široki i jaki protuudar na liniji Smilčić-Kašić.

Zahvaljujući hrabrim junacima iz Slavonije, prekaljenim u bitkama za Vukovar, Osijek, Vinkovce i druga mjesta slavne hrvatske vojničke povijesti – Kašić je obranjen. Spriječena je i mnogo veća katastrofa jer bi pod naletom srpske ofenzive koju su predvodile najelitnije jedinice srpskih snaga bio ugrožen i sam grad Zadar.

Kašić je u ovoj bitki prsa o prsa, nekoliko puta padao i vraćao se u ruke hrvatskih snaga. Činjenicu da je u konačnici ostao u hrvatskim rukama treba ponajviše zahvaliti pripadnicima 3. GBR iz Slavonije. Oni su unatoč pogibijama suboraca, nepoznavanju terena i čitavom nizu otegotnih okolnosti obranili Kašić. Iz njega su hrvatske snage krenule u konačan obračun sa velikosrpskim zločincima – „Oluju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Zubaka primjer je hrvatskog vojnika koji je preživio bitku za Kašić sa 15 metaka u tijelu te o tome svjedočio. Nevjerojatna svjedočanstva o hrabrosti hrvatskih vojnika u borbama za Kašić možete i pogledati:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.