10. listopada sveti Franjo Borgia – zašto ga zovu „drugim osnivačem Isusovaca“?

Foto: commons.wikimedia.org

Današnji zaštitnik, sveti Franjo Borgia, rodio se 28. listopada 1510. kao Francisco de Borja y Aragón u Gandíji (Valencia).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praunuk je pape Aleksandra VI. i kralja Ferdinanda Aragonskog, a od djetinjstva je bio pobožan i želio postati redovnik. Odrastao je i odgajan na dvoru kralja Carlosa V, a filozofiju je studirao u Zaragozi.

Sretno oženjen od 1529. kraljičinom počasnom damom, Portugalkom Leonorom de Castro, otac osmero djece, pratio je kralja Carlosa na pohodima u Africi i Provansi. Potkralj Katalonije (1539-43), vojvoda od Gandíje (1543-50), udovac od 1546, odrekao se svih naslova i pridružio se 1548. godine Družbi Isusovoj, a za svećenika je zaređen 1551.

Bliski prijatelj i savjetnik svetog Ignacija Loyole, glasoviti propovjednik, osnovao je dvadesetak isusovačkih kolegija, djelovao od 1554. kao isusovački povjerenik u Španjolskoj i Portugalu. Od 1565. i kao general Družbe Isusove u Rimu. Pod njegovim vodstvom isusovci su osnovali mnoge misije, pored ostalog u Floridi, Novoj Španjolskoj i Peruu te usavršili svoj unutarnji ustroj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokornik prožet poniznošću, savjetnik kraljeva i papa, zabrinut zbog opasnosti da će isusovci zbog svojih mnogobrojnih djelatnosti zanemariti vlastiti duhovni rast, uveo je u Družbu svakodnevnu jednosatnu jutarnju meditaciju.

Zbog svojih reformi i revitalizacije reda prozvan je “drugim osnivačem Družbe Isusove”.

Osnivač Collegiuma Romanuma (kasniji Gregorianum), bliski suradnik pape Pija V, preminuo je 30. rujna 1572. u Rimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.