10. obljetnica posvete aljmaške crkve

Tradicionalno obilježavanje Dana progonstva 1991. godine i Dana povratka stanovnika 1998. godine u Aljmaš 1. kolovoza ove je godine proteklo u euharistijskoj proslavi 10. obljetnice posvete novosagrađene crkve u svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu, objavila je IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernju misu u župnoj aljmaškoj crkvi Pohođenja BDM u zajedništvu s upraviteljem aljmaškog svetišta preč. Antom Markićem predvodio je i propovijedao vojni biskup Juraj Jezerinac, istaknuvši važnost okupljanja žive Crkve, naroda koji je živa kuća Božja, oko Isusa Krista i njegove Majke Marije, Gospe Aljmaške.
Podsjetivši kako je i papa Franjo, nedavno tijekom audijencije, rekao da govoriti o Crkvi znači govoriti o majci te je Crkva naša majka u kojoj smo rođeni za duhovni život, biskup Jezerinac je zabrinjavajuće ukazao na važnost opstojnosti obitelji jer je današnja obitelj u Hrvatskoj „uzdrmana u temeljima i zbog velikog broja mladih koji svakodnevno odlaze u “strani svijet”.

„I papa Ratzinger poručuje: ‘Svi znamo koliko su brak i obitelj ugroženi: s jedne strane lišavanje njihove nerazrješivosti sve lakšim oblicima rastave, a s druge novim, sve raširenijim ponašanjem – zajedničkim životom muškarca i žene bez pravnog oblika braka. K tome valja dodati i zahtjev homoseksualaca za zajedništvom života koji sada, na opće čuđenje, traže pravni oblik koji bi više ili manje bio izjednačen s brakom. Tim se zahtjevom napušta cjelokupna povijest čovječanstva’. U dnu svega je kriza vjere nastala kao posljedica nasilne propagande promovirane i kod nas u cilju uništenja vrijednosti svega što je hrvatsko i katoličko. A to su prije svega vjera i tradicija koja je obilježila dušu hrvatskoga čovjeka”, istaknuo je u homiliji biskup Jezerinac, zaključujući kako je hrvatski pjesnik Antun Gustav Matoš, čija se stota obljetnica smrti obilježava ove godine, poznat po religioznim i domoljubnim pjesmama, ali i po poborništvu za obitelj, a njegove pjesme slave trojstvenu ljubav prema Majci Božjoj, vlastitoj majci i majci Domovini.

U Aljmašu je 1. kolovoza navečer kod spomenika na obali Dunava održan komemoracijski skup za stradale mještane Aljmaša uz sudjelovanje župljana, predstavnika Osječko-baranjske županije, Općine Erdut, MO Aljmaš i DVD-a Aljmaš te je uz polaganje vijenaca, molitvu zahvale Bogu za povratak na ognjišta i za pokojne, priređen nastup KUD-a „Aljmaš” s prigodnim pjesmama. Tužnog 1. kolovoza prije 23 godine šestotinjak Aljmašana je protjerano na šlepovima u progonstvo u Osijek, a prošteništna crkva je tijekom okupacije razorena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.