10. ožujka 1945. Tokio je bio Dresden u Aziji – u smrtonosnim napadima zapaljivim bombama ubijeno oko 100.000 ljudi!

Foto: Dio Tokija koji je uništen nakon operacije Meetinghouse - bombardiranja Tokija u noći s 9./10. ožujka, foto: javno vlasništvo

Ono što je bio Dresden u Europi, to je bio krajem II. svjetskog rata glavni grad Japana Tokio u Aziji. Pri američkom bombardiranju Tokija poginulo je oko 100.000 ljudi, pa je taj napad bio smrtonosniji čak i od nuklearnih udara na Hirošimu i Nagasaki. Amerikanci su koristili zapaljive bombe, pa je Tokio zahvatila vatrena stihija.

Bombardiranje Tokija, foto: javno vlasništvo

Procjenjuje se da je najsnažniji bombarderski napad u povijesti ratovanja izveden 9. i 10. ožujka 1945. godine, kad su američki bombarderi napali japanski glavni grad Tokio. Poginulo je oko 100.000 ljudi, pa je taj napad bio smrtonosniji čak i od nuklearnih udara na Hirošimu i Nagasaki.

Amerikanci su koristili zapaljive bombe, a budući da je većina japanskih kuća bila sagrađena od drveta i papira, grad je zahvatila silna vatrena oluja. Upotrijebljeni su avioni Boeing B-29 Superfortress (Supertvrđava), koji su polijetali s aerodroma smještenih na otocima u Tihom oceanu dovoljno blizu Japanu. To je bio razlog zašto se američka vojska toliko trudila osvojiti malene otoke južno od Japana.

Napad na današnji dan izvelo je 334 bombardera B-29, koji su bacili 1.700 tona bombi. Uz preko 100.000 poginulih, još je oko milijun ozlijeđeno, a otprilike isto toliko ostalo je bez domova. Najviše su razoreni dijelovi u blizini Carske palače u Tokiju, no zanimljivo je da je američko zrakoplovstvo izdalo zabranu gađanja same palače (u kojoj je bio i Carski glavni stožer). Kad je car vidio opseg razaranja oko palače navodno se osobno angažirao oko sklapanja mira, što je ostvareno tek 5 mjeseci kasnije.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr