10. srpnja 1921. rođena Eunice Kennedy – dobrotvorka i sestra predsjednika SAD-a koja je pokrenula Specijalne Olimpijske Igre

Foto: National Institutes of Health, commons.wikimedia.org

Eunice Kennedy Shriver bila je među svojom braćom i sestrama poznata kao dobrotvorka i borac za prava intelektualno i tjelesno zakinute djece i odraslih osoba. Papa ju je proglasio damom Viteškog reda sv. Grgura Velikog. Njezina kći Maria Shriver udala se za Arnolda Schwarzeneggera, kasnijeg guvernera Kalifornije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1921. godine rođena je Eunice Kennedy – sestra američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, i to kao peto dijete svojih roditelja. Eunice je bila oko četiri godine mlađa od svog brata koji je postao predsjednik, no bila je starija od druge dvojice poznate braće – Roberta (senator, državni odvjetnik i kandidat za predsjednika) i Edwarda (dugogodišnji senator).

Eunice je među svojom braćom i sestrama bila poznata kao dobrotvorka i borac za prava intelektualno i tjelesno zakinute djece i odraslih osoba. Već je i njena majka Rose bila cijenjena zbog filantropije (dobila je od pape čak i grofovsku titulu, te doživjela 104 godine života). Eunice je stekla naročitu zaslugu pokretanjem Specijalnih olimpijskih igara. Sve je počelo tako što je Eunice osnovala kamp za djecu s intelektualnim poteškoćama u svojem domu. Kasnije je u tu ideju uključen i sport i sve je preraslo u Specijalnu olimpijadu. Inače, Eunice je imala i sestru s intelektualnim poteškoćama pogoršanima neuspjelom lobotomijom.

Eunice Kennedy za svoje je djelovanje nagrađena mnogim nagradama. Papa ju je proglasio damom Viteškog reda sv. Grgura Velikog. Dobila je od predsjednika Reagana i Predsjedničku medalju slobode (Presidential Medal of Freedom). Zanimljivo je da je Eunice bila izrazita katolkinja, a čak se odlikovala i pro-life orijentacijom među pristalicama Demokratske stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udala se za Roberta Sargenta Shrivera (američki veleposlanik u Francuskoj), pa je svom prezimenu Kennedy dodala i prezime Shriver. Njihova kći Maria Shriver udala se za Arnolda Schwarzeneggera, kasnijeg guvernera Kalifornije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.