11. ožujka sveti Konstantin Škotski – jedan od niza duhovnih katoličkih velikana s Britanskog otočja

Foto: wikimedia commons

Mnoge svete ljude dala je Katolička crkva na Britanskom otočju, neopravdano zapostavljene i zaboravljene, osobito nakon “anglikanske revolucije”, kada katolička vjera postaje progonjena na Otoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od katoličkih velikana je i nama malo poznati kralj Konstantin.

 

Sveti Konstantin (Constantine), kralj, opat i mučenik, živio je u VI. stoljeću. Rodio se oko 520. u Cornwallu (poluotok na jugozapadu Engleske). Bio je kralj Cornwalla i Devona (Dumnonije), oženjen i otac barem jednog sina. O njemu najviše doznajemo iz zapisa svetog Gildasa (500-570), britanskog opata i povjesničara. Kad mu je umrla supruga, taj je tiranin nakon razuzdanog i raskalašenog života doživio obraćenje pa je napustio prijestolje i kraljevski dvor. Pokajao se za svoje zločine i grijehe i povukao se kao monah u samostan na području Menevije (Mynywa) u Walesu (danas grad i župa St Davids). Susreo se sa svetim Kentigernom (Mungom) i svetim Kolumbanom koji su mu pomogli da na svojem duhovnom putu ostane odlučan i čvrst. Zaređen je za svećenika, uputio se najprije u Irsku, a potom u Škotsku, gdje je kao misionar širio Radosnu vijest među Piktima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je utemeljitelj i opat samostana u Govanu (grofovija Lanark), nedaleko Glasgowa, na južnoj obali rijeke Clyde. Djelovao je kao misionar i na poluotoku Kintyre (jugozapadna Škotska). Tamo su ga 9. svibnja 576. umorili danski pljačkaši pa je kao mučenik dao svoj život za Krista Gospodina. Pokopan je u Govanu, u crkvi koja i danas nosi njegovo ime. Osobito ga štuju u Škotskoj, Irskoj te u njegovom rodnom Cornwallu i susjednom Devonu. Po njemu su nazvana mnoga mjesta u tim krajevima i posvećene su mu brojne crkve i kapele. U isto vrijeme, na istom području, kao i ovaj svetac, djelovali su još neki Konstantini, kraljevi, sveci i mučenici (među njima i sveti Constantine of Strathclyde), o kojima kruže mnoge legende, pa su podaci o njima u hagiografskim zapisima često izmiješani. Ovim prilogom odajemo počast svima njima jer su svi oni zdušno djelovali na njivi Gospodnjoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.