12. siječnja 1994. Lipovac – hrvatski junaci-diverzanti iz “somborske grupe” razmijenjeni za članove srpske terorističke skupine Štit

Foto: snimka zaslona

Međudržavnim dogovorom Hrvatske i Jugoslavije (tada Srbija i Crna Gora) zarobljeni hrvatski junaci-diverzanti (“somborska skupina”) koji su trebali srušiti most u okupiranoj Batini u Baranji. Nakon 2 godine zatvora i srbijanskih logora, razmijenjeni su 1994. na kontrolnoj točki UNPROFOR-a kod Lipovca za pripadnike srpske terorističke skupine “Štit”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Somborsku skupinu“ činili su pripadnici Samostalne uskočke satnije HV-a koji su kao diverzanti 31. siječnja 1992. godine pokušali duboko u neprijateljskom teritoriju minirati most u Batini koji je bio jedina veza između Vojvodine i Baranje preko koje je dolazila pomoć srpskim vojnicima u okupiranoj Baranji iz koje su napadali i sijali smrt u poluopkoljenom Osijeku.

Diverzanti su preko Kopačkog rita ušli duboko u neprijateljsku pozadinu, ali su zbog tehničkoga kvara na vozilu (amfibiji) otkriveni i raspršeni na manje skupine. Nakon borbi (od 2. do 7. veljače) više diverzanata je zarobljeno, 3 su poginula, a 9 se uspjelo spasiti i preplivati Dunav, te vratiti u domovinu.

Bio je to pokušaj, nedovoljno obučenih i izuzetno hrabrih hrvatskih mladića, da učine nešto što je tada bilo gotovo nemoguće. Ova hrabrost će ostati zauvijek zapisana u kronologiji Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stupajući na tlo Vojvodine u okolici Apatina, zapovjednik akcije Ivica Krnjak predstavio se kao pukovnik JNA Jordan Jovanović koji je poginuo koji mjesec prije. Lažnim identitetom poslužili su se i ostali pripadnici ove skupine i to kao “specijalna jedinica generala Blagoja Adžića”. Unatoč svemu, svi su ubrzo počeli sumnjati u ovu priču, te su otkriveni i za njima je organizirana potjera.

Ivica Krnjak i nekolicina suboraca uspjeli su pobjeći od JNA, preplivati Dunav i vratiti se u Osijek, no svi nisu bili te sreće. Prilikom bijega nekoliko hrvatskih junaka je ubijeno, a neki zarobljeni. Nakon nekoliko tjedana ispitivanja i zlostavljanja osmorica Krnjakovih boraca izvedeni su pred sud u Somboru i dobili su dugotrajne zatvorske kazne zbog “krivičnog djela terorizma“.

Međudržavnim dogovorom, zarobljeni hrvatski diverzanti nakon 2 godine zatvora razmijenjeni su na kontrolnoj točki UNPROFOR-a kod Lipovca na današnji dan za pripadnike srpske terorističke skupine “Štit” koja je zarobljena kod Turnja 1993. godine prilikom pokušaja ulaska u Karlovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.