12. travnja 1886. rođen Ivan Benković – zaboravljeni hrvatski slikar i ilustrator

Foto: Thinkstock

Ivan Benković, hrvatski slikar i ilustrator rodio se u pitoresknom selu Rečica nizvodno od Karlovca na današnji dan 1886., a umro je mlad u 32-oj godini života u Chicagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon djetinjstva rodnoj Rečici te pohađanja gimnazije u Karlovcu polazi studij na Višoj školi za umjetnost i obrt u Zagrebu. Njegovi profesori Menci Crnčić i Bela Čikoš utjecali su na njegovo rano formativno razdoblje, posebice Crnčić koji kod mnogih svojih učenika razvija sklonost za crtačko i grafičko izražavanje.

Na preporuku Ise Kršnjavog dobiva stipendiju za usavršavanje u Beču, gdje je boravio tri mjeseca 1911. godine. Početkom 1912. godine dobio je stipendiju za usavršavanje u Parizu. Tri godine kasnije, 1915. godine preselio se u Chicago i otvorio studio kao “dizajner, ilustrator i karikaturist”.

Godine 1917. dobiva stalno radno mjesto u mjesečniku Extension Magazine, istodobno surađuje u različitim novinama gdje najčešće objavljuje karikature. Tek počelu karijeru prekinula je epidemija, tzv. španjolske groznice, umire u 32. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prerana smrt Ivana Benkovića, rani odlazak u Ameriku (1912.) te njegova opredijeljenost za crtačke tehnike predstavljaju tri glavna razloga zbog kojih je ovaj talentirani ilustrator, grafičar i slikar dugo vremena bio zaboravljen i zanemaren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.