14. rujna 1991. – Akcija ‘Zelena tabla – Male Bare’

ploče velika akcija male bare
Foto: Snimka zaslona

Dana 14. rujna 1991. izvedena je oružana akcija pod nazivom “Zelena tabla – Male Bare”, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toga su dana prije 25 godina pripadnici Zbora narodne garde i policijskih snaga iz Metkovića, Opuzena, Ploča i juga Makarskog primorja, pod zapovjedništvom general-bojnika Petra Šimca, zarobili skladište bivše jugoarmije u Baćini kod Ploča te zaplijenili goleme količine naoružanja, streljiva i druge ratne opreme s kojom se branio Sinj, Šibenik, Zadar, Karlovac, Vukovar, Dubrovnik i drugi hrvatski gradovi.

Toga je dana osvojena i prva pločanska vojarna i vođena prva pomorska bitka u Domovinskom ratu, u kojoj su posade plovne dizalice “Birina”, tegljač “Kastor” i trajekta “Pelješčanka” nepovratno protjerale u Neretvanski kanal naoružano ratno brodovlje bivše jugomornarice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj događaj bio je od neprocjenjive važnosti u stvaranju samostalne hrvatske države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.