14. veljače u Mostaru: Fratri se sjećaju ubojstava franjevaca, ‘antifašisti’ slave ‘dan oslobođenja’

Mostar
Foto: snimka zaslona Laudato TV

Svake godine 14. veljače u Mostaru se, uz Valentinovo, obilježavaju dvije kontradiktorne stvari, a tako će biti i ove godine, javlja Jabuka.tv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostarski fratri se prisjećaju ubijene subraće, a “antifašisti” isti dan slave kao Dan oslobođenja Mostara.

Svezani i pogubljeni

14. veljače 1945. partizani su iz mostarskog samostana odveli sedmoricu svezanih fratara: provincijala fra Lea Petrovića, gvardijana fra Grgu Vasilja te fra Jozu Bencuna, fra Bernardina Smoljana, fra Rafu Prusinu, fra Kažimira Bebeka, fra Nenada Pehara.
Fratri su odvedeni u pravcu rijeke Neretve i pogubljeni, najvjerojatnije, na mjestu zvanom Čekrk.
Očevici tvrde da su ih partizani bacali u vodu s kamenom oko vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak, 14. veljače 2022., u 18:00 sati, u crkvi svetih Petra i Pavla u Mostaru slavit će se sveta misu u spomen na pobijene fratre i vjernike grada Mostara i okolice, koji su žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata, najavljeno je iz Franjevačkog samostana svetog Petra i Pavla Mostar.

> 7. veljače 1945. Široki Brijeg: Hrvati masovno ubijani u partizanskim pokoljima nakon završetka rata

Nakon mise, Frama Mostar će izvesti prigodni recital o nevino pobijenim franjevcima. Iz Franjevačkog samostana svetog Petra i Pavla pozvali su sve vjernike na ovo spomen-slavlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Likvidiran i velik broj civila

Hrvatska republikanska stranka je na svojim stranicama odala počast ubijenim franjevcima u Mostaru:

Molitvom i postom smo obilježili spomen na ubijene franjevce u Mostaru od strane partizanskih postrojbi. Mučenička smrt naših fratara, spremnost dati život radi vjere i ideala nam mora biti pouka i škola koja se ne smije nikada smetnuti s uma.

Vodeći se direktivama zapisanim u deklaraciji ZAVNOBiH-a koje su nalagale „nemilosrdno istrebljenje zlikovaca u cilju razbijanja  zabluda zavedenih masa“, pri ulasku u Mostar partizanske postrojbe su na današnji dan 1945. godine i u danima nakon, likvidirale veliki broj civila i hercegovačkih franjevaca.

Povjesničar i svjedok vremena fra Bazilije Pandžić je u svojim knjigama svjedočio o masovnim ubijanjima godine 1945. ne samo franjevaca, koji su za vrijeme fašističke okupacije u svojim odajama skrivali mostarske Židove i Pravoslavce, nego i brojnih vjernika iz Mostara i okolice. Ne samo to, fra Leon Petrović, zajedno sa biskupom don Petrom Čulom i generalnim ekonomom franjevačkog reda u Rimu fra Dominikom Mandićem bili su jedina tadašnja oporba ustaškoj vlasti, tražeći nebrojeno puta kod zaustavljanje zločina nad nekatolicima, o čemu postoje brojni pisani dokumenti i svjedočenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krinka suvremenog “antifašizma”

Spomen na naše mučki ubijene fratre, kao i sve žrtve komunističkog režima, nikada neće nestati, bez obzira na svu propagandu ideoloških nasljednika i nostalgičara toga režima, koja ovih dana prelazi granice zdravog razuma.

Ostavština ubijenih Provincijala fra Leona Petrovića, fra Grge Vasilja, fra Bernarda Smoljana, fra Kažimira Bebeka, fra Joze Bencuna, fra Rafe Prusine i fra Nenada Pehara nam mora biti životni uzor.

Njihov model života najbolji je odgovor svakom totalitarizmu, sebeljublju i licemjerstvu, ponajviše onima koji pod krinkom suvremenog „antifašizma“ veličaju počinjene zločine od strane partizanskih postrojbi, a danas identificiraju antifašizam sa bošnjačkom nacionalističkom ideologijom.

Zaboravili prave životne vrijednosti

Ovo osobito vrijedi za nas mlađe generacije politički aktivnih ljudi, jer očigledno je da su oni „stariji“ koji nas vode kao narod, oslijepljeni materijalizmom i osobnim interesima, zaboravili prave istinske životne vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokoj vječni daruj im Gospodine!, poručili su iz Hrvatske republikanske stranke.

Udruga boraca NOR-a

S druge strane, Udruga antifašista i boraca NOR-a Mostar 77. godišnjicu oslobođenja Mostara obilježila je 12. veljače izložbom fotografija u Narodnom pozorištu Mostar, svečanom akademijom te posjetom Partizanskom groblju.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.