15. rujna 1993. Miroslav Peris – oboreni ‘Osvetnik Vukovara’ u smrt odnio hrvatskog heroja neba

Foto: Snimka zaslona

Da bi zaštitili napadnute gradove i civile naše Hrvatske, 15. rujna 1993. rano ujutro s Plesa su poletjela dva MIG-a 21: „Osvetnik Dubrovnika“ s pilotom Ivanom Selakom i “Osvetnik Vukovara” kojim je poletio Miroslav Peris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1993. poginuo je iznad sela Stipan kod Gvozda na Kordunu, karlovački heroj hrvatskog neba i pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – Miroslav Peris.

Početkom rujna 1993. godine četnici su, bijesni zbog teškog poraza kod Gospića u akciji Medački džep, raketirali Jastrebarsko, Karlovac, dijelove Zagreba oko Lučkog.

Da bi zaštitili napadnute gradove i ljude u njima,  rano ujutro s Plesa su poletjela dva naša MIG-a 21: „Osvetnik Dubrovnika“ s pilotom Ivanom Selakom i “Osvetnik Vukovara” kojim je letio Miroslav Peris. Njih dvojica uništavali su neprijateljske raketne položaje Luna i VBR orkan koji su bili na našem okupiranom teritoriju. Kad su obavili zadaću, u povratku na Pleso, Peris je uletio u tzv. vatrenu prašinu koja mu je oštetila avion. U tom trenutku javio se kolegi pilotu Selaku i podignuo avion u zrak kako bi stigao na oslobođeni teritorij, no neprijateljski ga je radar otkrio. Pogođen je drugi puta KUB-om. Trebale su mu samo tri minute do slobodnog teritorija, no na žalost, nije ih imao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Osvetnik Vukovara” oboren je iznad sela Stipan u općini Gvozd, a Peris je poginuo.

Nakon razmjene posmrtnih ostataka, pukovnik Miroslav Peris sahranjen je 27. rujna 1993. uz najviše vojne počasti i uz prelet zrakoplova na karlovačkom groblju Hrnetić. Na mjestu njegove pogibije danas je skromno obilježje – križ s imenom Miroslava Perisa, dok je u Sošicama na Žumberku,, otkuda je obitelj Peris doselila u Karlovac, podignuta njegova spomen bista.

*U spomen na heroje hrvatskog neba i poginule pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.