15. siječnja sveta Anastazija – mučenica koju štuju Hrvati od Srijema sve do Jadranskog mora

Foto: zupa-svanastazija.com, commons.wikimedia.org; fotomontaža: narod.hr

Sveta Anastazija (3. st.) štuje se u hrvatskim krajevima od Srijema u Panonskoj nizini do Zadra na Jadranskom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od štovanijih svetica na Istoku i na Zapadu. O njezinu se životu zna malo. Postoji legendarni opis njezina mučeništva, u kojemu sigurno ima dio istine. Podrijetlom je iz patricijske obitelji. Poslije muževljeve smrti došla je iz Sirmija (Sri­jemska Mitrovica) u Rim. Dioklecijan ju je s drugim kršćanima dao baciti u tamnicu i ponovno odvesti u Sirmijum. Prefekt Prob osudio ju je na smrt zajedno s drugim osuđenicima.

Od 460. godine zajamčeno je njezino štovanje u Sirmiju, a patrijarh Genodij njezine moći prenosi u Cairigrad. U Rimu je postojao titul Anastazije, pa je ta crkva kasnije posvećena svetici. U V. stoljeću prefekt Longinijan sagradio je uz spomenutu crkvu i krstionicu. Ime svete Anastazije u to vrijeme ušlo je i u kanon mise (Prva euhajristijiska molitava) i blagdan joj se slavio na Božić. Sve do posljednje lituirgijiske reforme u svim crkvama svijeta na drugoj Božićnoj misi bila je posebna molitva njoj u čast.

Godine 810. sveti Donat, zadarski biskup, donio je njezine relikvije iz Carigrada i od toga vremena na današnji dan svečano se slavi u Zadru, gdje joj je posvećena katedrala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.