Tko je Ivan Račan, sin bivšeg premijera koji pozdrav ‘Za dom spremni’ smatra ‘ustašlukom’?

Foto: snimka zaslona

U nedavnoj Točki na tjedan N1 televizije, gostovao je Ivan Račan iz stožera novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića, ujedno i sin bivšeg SDP-ovog premijera Ivice Račana. Tom je prilikom rekao kako bi kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović bolje prošla na izborima „da je nastavila s ustašlukom“, misleći pri tome na njezin javno izrečen stav da je pozdrav „Za dom spremni“ stari hrvatski pozdrav, od čega je kasnije odstupila.

Ivan Račan: “Grabar-Kitarović bolje bi prošla da je nastavila s ustašlukom”

Na pitanje koja je bila greška Grabar-Kitarović zbog koje je izgubila izbore, rekao je:

“Postoji nekoliko bitnih momenata, pogotovo sada kada vrtimo film unazad. Ključna stvar se desila početkom prošle godine kada predsjednica odstupa od ‘Za dom spremni. Kada ona izgovara da su ju krivo savjetovali, da je pogriješila, da ‘Za dom spremni’ nije stari hrvatski pozdrav. To je trenutak u kojem mi de facto formiramo cijelu kampanju. Od poruke ‘Predsjednik s karakterom’, ‘Normalno’, sve izlazi iz tog trenutka.”

Zatim je ustvrdio da bi, iako je to paradoksalno, predsjednica bolje prošla „da je nastavila s ustašlukom“.

U nastavku donosimo neke podatke o Ivanu Račanu.

Ivan Račan rođen je 1973. u Zagrebu, a završio je obrazovni centar „Nikola Tesla“ (SSS – matematičar-informatičar).

Ivan Račan vlasnik je PR agencije Maksima komunikacije, a sudjelovao je i u kampanjama triju hrvatskih predsjednika (Stjepana Mesića, Iva Josipovića i Zorana Milanovića).

I prije 12 godina Ivan Račan bio uz Milanovića

Prije 12 godina Ivan Račan također je bio uz Zorana Milanovića. Naime, pred smrt Ivice Račana, SDP je tražio novog lidera. Zoran Milanović se odlučio kandidirati, a Račanov sin Ivan bio je među prvima koji ga je u tome podržao, pisala je Slobodna Dalmacija. U to je vrijeme već vodio PR agenciju Maksima komunikacije. Uz savjete i pomoć Ivana Račana, Milanoviću je tada pošlo za rukom na unutarstranačkim izborima pobijediti starije, poznatije i iskusnije protukandidate (Željku Antunović, Milana Bandića, Tonina Piculu).

Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru, kamo je ušao kao zamjena za Zorana Milanovića, u vrijeme njegove vlade, od 23. prosinca 2011. do 28. prosinca 2015.

Kao saborski zastupnik bio u sukobu interesa

Kada je postao saborski zastupnik najavio je kako će prodati svoj vlasnički udio u agenciji Maksima. No, to, međutim, nije učinio.

‘S obzirom na to da sam zastupnik u Hrvatskom saboru, ne želim appearance of impropriety i pribjegavanje uobičajenim odvjetničkim smicalicama. Ne želim repove iza sebe, smatram odgovornim ponašanjem prodaju tvrtke, želim biti miran i izbjeći da me zivkaju novinari i ispituju o sukobu interesa, odnosno da moram braniti neobranjivo’, kratko je Ivan Račan u razgovoru za T-portal u siječnju 2012. prokomentirao motive za prodaju PR agencije Maksima komunikacije, koju kasnije ipak nije prodao.

Bez obzira na to što je obećavao da vlasništvo u PR agenciji neće samo formalno prebaciti na odvjetnički ured, nego ga i prodati, SDP-ov zastupnik Ivan Račan to nije učinio. Ne samo to, nego nema ni traga, osim njegovog priznanja, da je uopće prebacio vlasništvo u tvrtki Maksima komunikacije na odvjetnički ured. Tako se zastupnik koji je progovorio o zakonskoj manjkavosti rješavanja sukoba interesa sam našao u toj poziciji. Situaciju oko Maksime dodatno komplicira činjenica da ta agencija, koja je još uvijek formalno u njegovom vlasništvu, organizira skupove Europske komisije na kojima gostuju i SDP-ovi ministri, pisao je T-portal u lipnju 2013.

Prebacivanje upravljačkih prava na odvjetnike, preko kojeg dužnosnici formalno rješavaju sukob interesa, Račan je kritizirao kao ‘uobičajene odvjetničke smicalice’ jer je jasno da se na taj način vlasništvo samo ‘zamrzava’, da bi krajem prošle godine i sam učinio upravo to. Odnosno, barem tako tvrdi jer o prebacivanju udjela nema traga u sudskom registru niti je o tome izvijestio Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, naveo je tada T-portal.

E-zadar u studenom 2013. također je pisao kako je Ivan Račan već više od godinu dana u sukobu interesa zbog svoje PR-agencije.

Sjedište njegove agencije na istoj adresi kao i SDP, u njoj stasali Holy i Maras

Ivan Račan, zastupnik SDP-a koji je ušao u Sabor kao zamjenik Zoranu Milanoviću, kasnio je s prijenosom upravljačkih prava u PR agenciji Maksima na povjerenika godinu dana i pet mjeseci, zbog čega bi ga moglo kazniti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Naime mandat u Saboru teče mu od prosinca 2011., a premda nam je tvrdio da je prenio upravljačka prava u Maksimi na odvjetnika, to je prijavio Povjerenstvu tek tri dana nakon objave našeg teksta o njegovom potencijalnom sukobu interesa, pisao je E-Zadar te nastavio:

Saborski zastupnik SDP-a Ivan Račan i dalje se u sudskom registru vodi kao suvlasnik društva Maksima komunikacije. Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, Račan je trebao mjesec dana nakon stupnja na dužnost u Saboru prenijeti svoja upravljačka prava koja ima u toj tvrtki na drugu osobu ili na povjerenika. U njegovoj imovinskoj kartici piše da mu je funkcija direktora u Maksimi ‘u fazi prijenosa’, a uopće se ne spominju upravljačka prava koja proizlaze iz vlasništva i koja je nužno regulirati sukladno zakonu. Agencija Maksima, za koju nam je Ivan Račan rekao da više ni ne zna što radi, prošli tjedan bila je angažirana za susret direktora Microsofta i predsjednika Vlade, njegova stranačkog šefa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

E-Zadar također navodi kako je Račanova PR agencija godinama imala sjedište na istoj adresi kao i SDP te da su u njoj stasali i kasniji Milanovićevi ministri Mirela Holy i Gordan Maras.

Izvor: narod.hr/slobodnadalmacija.hr/ezadar.rtl.hr/tportal.hr