16. travnja 1844. dr. Josip Frank – politički genij umro kao siromah razdavši sve za voljenu Hrvatsku

Foto: javno vlasništvo

Dr. Josip Frank bio je gotovo jedini glas savjesti i razuma hrvatskoga naroda u ono teško vrijeme. No, ostao je neshvaćen, a do danas još uvijek nepriznat od Hrvata. Ali on je ispunio svoju dužnost: ukazivao je na zlo koje Hrvatskoj njezini vlastiti sinovi spremaju. U javni život ušao je kao bogat čovjek, a umro je kao siromah. Sav svoj imetak razdao je promičući hrvatske nacionalne interese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo gdje drugi nisu vidjeli ili nisu imali vizije (kao veliki jugoslavenski krug oko Frana Supila i drugih), ovaj politički genij, u složenim odnosima tog vremena, vidio je dalekosežno hrvatsku državu kao nužnost opstanka i procvata hrvatskog naroda.

 

Akademik Dubravko Jelčić u svojoj knjizi “Politika i sudbine” (1995.) zaključuje: “Josip Frank, na žalost, zahvaljujući djelomice i žalosnom hrvatskom političkom sljepilu, nije došao na vlast. A da kojom srećom jest, možda bi srpski računi na hrvatskome tlu bili već tada zauvijek prekriženi. Možda bi taj lukavi političar uspio stvoriti konstelacije u kojima bi se izbjegla hrvatska katastrofa 1918. godine.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Frank rođen je 16. travnja 1844. u židovskoj obitelji u Osijeku, gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Njegov otac bio je nakladnik prvih novina na njemačkom u Osijeku, “Die Drau”. S 18 godina prešao je na katoličku vjeru. Studij prava završio je u Beču, gdje je stekao i doktorsku titulu. U Zagrebu je 1877. počeo izdavati oporbene dnevne novine “Agramer Presse”, a 1886. “Agramer Tagblatt” – također na njemačkom jeziku, da bi se u cijeloj Austro-Ugarskoj monarhiji saznalo za društveno-političke nevolje, koje su vladale hrvatskim zemljama.

 

Progoni dr. Josipa Franka od Budimpešte i hrvatskih “mađarona”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po nalogu Budimpešte Frank je bio izvrgnut progonima državnih vlasti u Zagrebu, te je izlaženje novine “Agramer Tagblatt” obustavljeno. Potom je Frank počeo izdavati oporbeni list na njemačkom pod imenom “Kroatische Post”; međutim, i ovaj posljednji list kao i list “Branik”, kojeg je kasnije izdavao u Osijeku, zadesila je ista sudbina.

Velik ugled stekao je kao stručnjak za javne financije. Osobitu pozornost skrenuo je na sebe s brošurom na njemačkom, “Die Quote Kroatiens”, u kojoj je iznio uzroke za teško financijsko stanje u Hrvatskoj. Godine 1880. Frank je izabran u Skupštinu grada Zagreba, gdje se poglavito posvetio pitanjima o investicijskim zajmovima, a 1884. izabran je u izbornom kotaru Vojni Križ u Hrvatski sabor, gdje se također bavio financijskim temama.

Članom Stranke prava postao je 1890., a dvije godine kasnije uređivao je stranačko glasilo “Hervatska”. Nakon raskola u stranci 1895. je kao čelnik kluba dr. Ante Starčevića zdušno podržavao zahtjeve radničkih organizacija. Na njegovu inicijativu sagrađen je iste godine “Starčevićev Dom” u Zagrebu preko puta glavnog kolodvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtijevao je ukidanje dualizma kao državnoga sustava u Austro–Ugarskoj monarhiji i ujedinjenje svih hrvatskih zemalja u jednu, od Austrije i Ugarske nezavisnu, državnu cjelinu.

 

Oštra borba protiv srpske promidžbe i jugoslavenskih ideja Frana Supila

Vrlo oštru borbu vodio je dr. Josip Frank protiv jugoslavenske i srpske promidžbe u Hrvatskoj (rak-rana Hrvatske od Frankovih vremena do danas, op.). Ta se promidžba naročito razmahala nakon 1903., kada su Karađorđevići državnim udarom došli na vlast u Srbiji, ali nije zanemariva ni prije toga. Uz tu promidžbu pristaju i mnogi hrvatski političari, posebno predvođeni Franom Supilom kao ideologom politike tzv. novoga kursa. Tu jugoslavensku, protuhrvatsku politiku Frana Supila i njegovih istomišljenika Frank i njegove pristaše argumentirano pobijaju, ukazujući na propast koju takva avanturistička politika neminovno donosi Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na žalost, nisu ga poslušali.

Fran Supilo i njegovi istomišljenici gurnuli su Hrvatsku u najveću katastrofu u njezinoj povijesti.

U svojoj borbi dr. Josip Frank nije zanemario ni običnoga, maloga čovjeka – radnika i seljaka. Nastojao je da im osigura život dostojan čovjeka. Zato se borio za skraćenje radnog vremena na osam sati i za uvođenje općega i jednakoga prava glasa. Organizirao je radnike i pokretao izdavanje radničkih novina, kako bi se organizirani i politički osviješteni radnici, uz nacionalne ciljeve, borili i za svoje staleške probitke.

Dr. Josip Frank bio je gotovo jedini glas savjesti i razuma hrvatskoga naroda u ono vrijeme. No, ostao je neshvaćen, a do danas još uvijek nepriznat. Ali on je ispunio svoju dužnost: ukazivao je na zlo koje Hrvatskoj njezini vlastiti sinovi spremaju. U javni život ušao je kao bogat čovjek, a umro je kao siromah. Sav svoj imetak razdao je promičući hrvatske nacionalne interese.

Dr. Josip Frank, politički genij i vizionar, umro je kao siromah i idealist 1911. godine u Zagrebu ne dočekavši svoj san – slobodnu i samostalnu državu Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.