18. prosinca sveti Malahija – zašto je prorok posljednje knjige Starog Zavjeta važan za Došašće?

flickr

“Evo šaljem glasnika da put preda mnom pripravi. I doći će iznenada u hram svoj Gospod koga vi tražite i anđeo Saveza koga žudite. Evo ga, dolazi već – govori Jahve nad vojskama. 2Ali tko će podnijeti dan njegova dolaska i tko će opstati kad se on pojavi?” (Knjiga proroka Malahije, poglavlje 3, Sveto Pismo) 

Upravo ove riječi čitaju u liturgiji u vremenu Došašća, kao riječi zapisane u posljednjoj knjizi Starog Zavjeta. To su riječi koje imaju mesijanski karakter i navještaj dolaska Mesije među svoj narod, s asocijacijama na prvi i drugi dolazak Isusa Krista.

On u svojim spisima spominje i “Iliju koji će doći”, pretskazavši dolazak Ivana Krstitelja kao preteče dolaska Mesije Isusa Krista.

Dakle, u Došašću se Malahije spominje, kao i u Novom Zavjetu, kao najvestitelj mesijanskog pohođenja Isusa Krista.

Sveti Malahija (hebrejski Maleaki, latinski Malachias), autor je jedne od starozavjetnih proročkih biblijskih knjiga. Svrstavaju ga u skupinu 12 malih proroka. Smatra se da je pripadao Zebulonovom plemenu i bio rodom iz Saphe. Malahija se navodi kao posljednji „mali“ prorok, a djelovao je u vrijeme pripreme velike obnove koju su proveli očevi novog judaizma Ezra i Nehemija. Njegova knjiga sadrži moralne opomene, mesijansko proroštvo i naviješta sudnji dan.

Prorok govori u duhu Ponovljenog zakona i glavne su mu teme vjernost Savezu, čistoća bogoslužja i društvena pravda. S tog stajališta i ocjenjuje nedostatke u Svetištu, kod svećenstva i u društvu, a osobito mješovite ženidbe i rastavu braka. Kritizira svećenike zbog ravnodušnosti i nemara. Svevišnji će pokazati svoju vlast nad svim narodima, i svi će mu prinositi čist prinos slaveći njegovo ime po svoj zemlji.

Konačni cilj obnove jest „čisto bogoštovlje“ te mir i sloga u narodu. U Dan Jahvin bit će otkriveni i kažnjeni zlotvori.

Malahijina knjiga svojim se mesijanskim i apokaliptičkim mislima približava Novom zavjetu. To je posljednja proročka knjiga Staroga zavjeta, a u Novom zavjetu citira se dvadesetak puta. Nakon toga je uslijedilo 400 godina šutnje, sve do dolaska svetog Ivana Krstitelja i Isusova naučavanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr