18. svibnja 1443. osnovan Pag – hrvatski gradić poznat po čuvenom siru i čudesnim čipkama

Foto: commons.wikimedia.org

Luka Pag, koja se nalazi na istoimenom otoku u sjevernodalmatinskoj otočnoj skupini, poznatom po stočarstvu i vinogradarstvu, paškom siru i čudesnim paškim čipkama, utemeljena je godine 1443. godine pošto su njezini stanovnici napustili Stari grad, tri kilometra južnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, naziv Villa Pagi spominje se prvi put u povijesti godine 1070. Novi grad Pag, čiji su temelji postavljeni 18. svibnja 1443. godine, arhitektonski i graditeljski oblikovao je većim dijelom najveći hrvatski graditelj i kipar, majstor Juraj Dalmatinac, koji je tri godine prije upravo počeo raditi na glasovitoj šibenskoj katedrali. Taj veliki umjetnik prenio je u to doba u hrvatske krajeve građevne i ukrasne oblike kasne mletačke cvjetne gotike, ali i zakonomjernosti srednjovjekovne urbane cjeline, njezin red i logiku prostorne oblikovanosti.

Sve te značajke vidljive su u konceptu gradnje u Pagu, središnjem položaju gradskog trga te pravilno izvedenim ulicama, s ravnomjerno postavljenim pročeljima zgrada. U tom pogledu posebno je zanimljiva katedrala iz 15. stoljeća, s njezinom jednostavnom, čvrstom i nekićenom fasadom, te franjevački samostan iz 16. stoljeća. Osim u Pagu, Juraj Dalmatinac radi u to vrijeme i u drugim mjestima na jadranskoj obali. Nakon postavljanja vijenca od 74 glave na vanjskoj strani apside katedrale u Šibeniku, gdje je snažnim realizmom prikazao crte lica naših ljudi, uređuje u Splitu kapelu Svetog Staša, a u Dubrovniku popravlja Knežev dvor i završava kule Minčete. Na taj način, od sjevera do juga jadranske obale – od Paga do Dubrovnika – stvara se jedinstven i autentičan graditeljski stil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.