19. lipnja 1667. – koji je najteži poraz britanske mornarice u povijesti?

Foto: commons.wikimedia.org

Nizozemci su uspjeli potopiti čak 13 britanskih brodova i zarobiti dva, od kojih je jedan bio i sam zapovjedni brod (flagship) britanske mornarice – HMS Royal Charles. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poraz koji su doživjeli u pohodu koji je počeo na današnji dan Britanci smatraju najtežim u povijesti svoje mornarice. Tog je dana, naime, nizozemski admiral Michiel de Ruyter (najpoznatiji nizozemski admiral u povijesti) izvršio napad na englesku obalu, probivši se kroz rijeku Temzu prema kopnu i zatim poharavši brodove pred strateškom britanskom lukom Chatham.

Nizozemci su uspjeli potopiti čak 13 britanskih brodova i zarobiti dva, od kojih je jedan bio i sam zapovjedni brod (flagship) britanske mornarice – HMS Royal Charles. Britanski kraljevski grb s krme tog broda i danas je u vlasništvu nizozemskog Rijksmuseuma u Amsterdamu.

Kasnije je britanska mornarica obnovila snagu i od kraja 17. stoljeća do duboko u 20. stoljeće bila je najjača ratna mornarica na svijetu, dugo vremena održavajući tzv. “Two-Power Standard” (načelo da mora biti barem toliko jaka kao dvije sljedeće mornarice po jakosti zajedno).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.