19. prosinca 1863. Milka Trnina – znate li da je slavna operna pjevačica sudjelovala u krunidbi ruskog cara?

milka trnina

Slavna operna pjevačica Milka Trnina je sudjelovala u krunidbi ruskog cara Nikolaja II. te je tom prigodom dobila skupe darove od ruskog cara i carice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Na današnji je dan 1863. u Vezišću pokraj Ivanić-Grada rođena jedna od najslavnijih svjetskih opernih pjevačica Milka Trnina. Talijanski operni skladatelj Giacomo Puccini smatrao je da je ona najbolja izvođačica njegove opere Tosca u cijelome svijetu. Gostovala je širom Europe i Amerike, uključujući London i New York.

Slavna hrvatska dramska sopranistica Katarina Milka Trnina bila je poznata u Europi i Americi. Milka Trnina je sudjelovala u krunidbi ruskog cara Nikolaja II. te je tom prigodom dobila skupe darove od ruskog cara i carice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trnina se školovala u Zagrebu i Beču, a 1883. godine je diplomirala sa zlatnom medaljom. To nije bilo dovoljno za angažman u Hrvatskom narodnom kazalištu, pa je posao potražila izvan svoje zemlje. Pronašla ga je u Leipzigu (1883.- 1884.), Grazu (1884.-1886.) i Bremenu (1886.-1889.).

Princ Leopold Bavarski joj je 1895. godine dodijelio Ludwigovu medalju, a po njegovoj je preporuci nedugo nakon toga pozvana na formalnu proslavu krunidbe cara Nikolaja II. u Rusiji 1896. godine.

Katarina je prihvatila ponudu i otputovala u glavni grad Rusije, gdje je 5. lipnja 1896. održala koncert pred novim vladarima Rusije. Njezina je izvedba, kako piše specijalizirana internetska stranica Opera Lively, na ruskog cara ostavila snažan utisak, posebice arija Liebestod, koju je Milka otpjevala na caričin zahtjev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liebestod (s njemačkog “Ljubavna smrt”, Liebe – ljubav, Tod – smrt) je naziv finalne arije u glazbenoj drami Tristan i Izolda Richarda Wagnera. To je, glazbeno govoreći, jedan od vrhunaca kasnog romantizma, gdje je tonalitet gurnut do krajnjih granica.

Nakon uživanja u impresivnom vokalnom talentu Milke Trnine, novi vladar Rusije Nikolaj II. joj je poklonio dijamantni broš s rubinima, dok joj je carica poklonila narukvicu s dijamantima. U tom trenutku carica nije mogla ni zamisliti kakva tragična sudbina čeka njezinu obitelj samo 24 godine kasnije kada su ga ubili komunisti, zajedno s cijelom obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milka se vratila u Hrvatsku 1898. godine. Radila je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u kojem je nastupala u osam predstava, od kojih je četiri izvodila na hrvatskom jeziku: Tannhäuser, Aida, Il Trovatore i Fidelio.

Uspješnu međunarodnu karijeru je nastavila sve do 1906. godine, kada je zbog problema s paralizom lica morala napustiti pozornicu na vrhuncu svoje karijere. Milka se vratila u Zagreb. Iza sebe je ostavila nasljednicu svog prijestolja – svoju učenicu Zrinku Milanov, zvijezdu zvijezdu Metropolitana u New Yorku.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.