19. siječnja 1969. umro Jan Palach – mladić koji se javno zapalio prosvjedujući protiv sovjetskog komunizma

Jan

Na današnji dan 19. siječnja 1969. u 21. godini života u Pragu umro je Jan Palach. Tri dana ranije on je u središtu Praga, tadašnjeg glavnog grada Čehoslovačke, izvršio javni čin samospaljivanja. Bio je to prosvjed protiv sovjetske (ruske) komunističke invazije na tu državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je taj mladić postao simbol borbe Čeha i Slovaka protiv komunizma i Rusa.

Pet članica Varšavskoga pakta (vojni pakt komunističkih zemalja na čelu sa SSSR-om) izvelo je invaziju na Čehoslovačku u kolovozu 1968., ne bi li na taj način zaustavili započete reforme liberalizacije društva potaknute od strane tadašnje vlade Aleksandra Dubčeka za vrijeme Praškog proljeća. Palach je umro nakon što se sam zapalio na središnjem Vaclavskom trgu, 16. siječnja 1969.

Pogreb Jana Palacha se pretvorio u opći prosvjed protiv tadašnje političke situacije u kojem se nalazila Čehoslovačka. Mjesec dana kasnije, 25. veljače 1969., još se jedan student imenom Jan Zajíc zapalio na istom mjestu. Dva mjeseca iza toga, u travnju 1969., Evžen Plocek je učinio isto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pada komunizma, Palach je u Pragu posmrtno odlikovan brončanim križem koji je podignut na mjestu samozapaljenja, pokraj velikog Narodnog muzeja. Uz to, trg je preimenovan njemu u čast.

Javni činovi samozapaljenja ovih mladića nisu imali nikakvog utjecaja na brutalnu i nemilosrdnu komunističku vlast, dok je zapadni slobodni svijet izrazio veliku sućut prema ovim mladim, do smrti idealističkim, studentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.