19. studenoga sveti Obadija – jedan od 12 malih proroka Starog Zavjeta

Foto: thebiblerevival.com, commons.wikimedia.org

„Žitelji negepski baštinit će goru Ezavljevu,  žitelji Šefele zemlju filistejsku; baštinit će kraj Efrajimov i kraj samarijski, a Benjamin će baštiniti Gilead.  A izagnana nekoć vojska sinova izraelovih baštinit će Kanaan sve do Saarfate;  izagnanici jeruzalemski što su u Sefaradu baštinit će gradove negepske.  Izbavitelji će uzaći na goru Sion da sude gori Ezavljevoj.  I tada će nastati kraljevstvo Jahvino.“  (Obadija 1,19-21).

Sveti Obadija  znači na hebrejskom ‘služitelj Jahvin’  je jedan od dvanaest starozavjetnih ‘malih’ proroka. Kao simbol je uz njega vrč s vodom i krih.Kad je Jeruzalem pao pod babilonsku vlast godine 587.  jugoistočni susjedi  Edomci   su se vrlo drsko i smiono ponijeli prema Judeji, te zauzeli njezin južni dio gdje je poslije izgrađena Petra. To je u Izraelaca izazvalo gorko negodovanje. Odatle žučljivi proročki napadi na Edeomce. Prorok naviješta  propast Edoma, što se doista dogodilo 312. prije Krista , kad su  pao pod vlast Nabatejaca.

U završnim redcima  tu najmanju knjigu Biblije zaključuje Jahvinim danom kada će obnovljeni Izrael u obećanoj zemlji doživjeti procvat:

„Žitelji negepski baštinit će goru Ezavljevu,  žitelji Šefele zemlju filistejsku; baštinit će kraj Efrajimov i kraj samarijski, a Benjamin će baštiniti Gilead.  A izagnana nekoć vojska sinova izraelovih baštinit će Kanaan sve do Saarfate;  izagnanici jeruzalemski što su u Sefaradu baštinit će gradove negepske.  Izbavitelji će uzaći na goru Sion da sude gori Ezavljevoj.  I tada će nastati kraljevstvo Jahvino.“  (Ob 1,19-21).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr