19. svibnja 1991. Referendum za Hrvatsku – naša sloboda ima temelj u referendumu i zato ga nitko neće oduzeti narodu!

Foto: Arhiv ureda predsjednika Republike Hrvatske

Nakon strašnog pokolja redarstvenika u Borovom Selu, te početaka etničkog čišćenja Hrvata iz sjeverne Dalamacije i Knina, Hrvatska se odlučila za narodni refrendum!

Na povijesnom refrendumu hrvatski narod je odlučio reći NE Jugoslaviji i tako je refrendum postao temelj moderne Hrvatske: volje njezinih građana i tako treba uvijek ostati!

Usprkos namjerama nekih političkih elita da suzbiju ili čak onemoguće referendum kao najneposredniji građanski oblik odlučivanja – neće uspjeti jer je u samim temeljima hrvatske slobode!

 

Na referendum je izašlo 83,56% hrvatskih glasača, a čak 94,17% zaokružilo je “ZA”. Naprotiv, za ostanak u Jugoslaviji glasovalo je samo 1,2% glasača.

Na današnji dan 19. svibnja 1991. godine održan je povijesno značajan referendum o hrvatskoj samostalnosti. Odluku o raspisu referenduma donio je predsjednik Franjo Tuđman. Građani su odgovarali sa “ZA” i “PROTIV” na dva postavljena pitanja. Prvo pitanje bilo je “Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)?”.

Drugo pitanje bilo je “Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)?” Na referendum je izašlo 83,56% hrvatskih glasača, a čak 94,17% zaokružilo je “ZA” na prvom pitanju. Za drugo pitanje tj. za ostanak u Jugoslaviji glasovalo je samo 1,2% glasača.

Sukladno rezultatima referenduma Sabor RH mogao je 25. lipnja 1991. donijeti Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske i Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Izvršenje tih odluka odgođeno je zbog pritiska međunarodne zajednice sve do 8. listopada. Tada je konačno, jedan dan nakon raketiranja Banskih dvora u Zagrebu, prekinuta svaka državno-pravna veza s Jugoslavijom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr