2. lipnja 1543. – smrt biskupa Erdodyja koji je bio svjedok i sudionik tragičnih zbivanja u Zagrebačkoj biskupiji

biskupa
Foto: zg-nadbiskupija.hr

Grb biskupa Šimuna Erdodyja sačuvan je na relativno mnogobrojnim njegovim ispravama. To je obiteljski grb Bakača, odnosno Erdodyja s dodatkom znakova biskupskog dostojanstva – mirtom i pored nje inicijalima S. E.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnu plavoga štita uzdiže se polovica zlatnog kotača, a iznad njega propinje se crveni jelen. Šimunovo biskupovanje došlo je u „fatalne godine uz Ugarsku i Hrvatsku“, a i stanje u Crkvi bilo je vrlo teško. Pojavio se naime reformatorski pokret predvođen Martinom Lutherom.

Za njegova biskupovanja lomili su se svjetovi. Možda nijedan zagrebački biskup nije živio u tako burnim vremenima Katoličke crkve, Zagrebačke biskupije i hrvatske države kao što je to zapalo biskupa Šimuna Erdodyja. Dogodila se bitka na Mohaču 1526. Sada je u njihovu povijest ušla kraljevska obitelj Habsburg koja ih je uvela u novu državnu zajednicu s Austrijom. I to izborom Ferdinanda Habsburškog 1. siječnja 1527. u Cetinu za zajedničkog kralja. Svi su očekivali da će kralj Ferdinand skinuti Šimuna Erdodyja s biskupske stolice. Ferdinand je bio tomu sklon. Dopustio je Franji Batthyanyju okupirati biskupsku nadarbinu i iz nje nadoknaditi sve štete koje je pretrpio.

Svjedok i sudionik tragičnih zbivanja u Zagrebačkoj biskupiji

Očajno stanje u kojem je bila Zagrebačka biskupija i cijela tadašnja Hrvatska možda najbolje osvjetljuje jedno drugo pismo istoga pape zagrebačkom biskupu od 19. svibnja 1537. Biskup se potužio kako mu je već sve oteto i opustošeno. Na očekivanu papinu pomoć dobio je zdvojan odgovor pape koji se iskreno trudio pomoći njemu i Hrvatskoj. Biskup Šimun je u proljeće 1543. smrtno obolio. Kaptol je, pobojavši se da biskup ne umre bez oporuke, poslao k njemu u Čazmu lektora Pavla Gregorijanca i kantora Matiju Brumana nagovoriti biskupa da sastavi oporuku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umro je u Čazmi 2. lipnja 1543. Želja mu je ispunjena – pokopan je u katedrali. Biskup Šimun Erdody bio je svjedokom i sudionikom tragičnih zbivanja u Zagrebačkoj biskupiji. Možda je mogao raditi drukčije nego što je radio, ali bi se svakako dogodilo to što se dogodilo. U jednom pismu kralju Ferdinandu napisao je: „Čuje se grmljavina topova s istoka“. Poslije njegove smrti moralo se pred tom grmljavinom bježati sve dalje. U „ostatke ostataka nekoć slavnog hrvatskog kraljevstva“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.