2. rujna Blaženi mučenici rujanskih progona – žrtve mržnje Francuske revolucije prema katoličkoj vjeri!

Foto: Snimka zaslona

Na današnji dan ubijena su 3 biskupa, 127 svećenika, 56 redovnika i redovnica (časnih sestara) te 5 laika. Njih su, potpuno nevine, ubili krvlju opijeni i zaluđeni francuski revolucionari, čak tri godine nakon pada Bastille i početka revolucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su samo jedne od žrtava Francuske revolucije, čija se masovna ubojstva svećenika i katolika ne razlikuju u biti od sličnih događanja kasnije u Rusiji, Španjolskoj, Jugoslaviji, Albaniji, Kini…

 

Crkva pod imenom blaženih mučenika rujanskih progona (Bienheureux Martyrs de Septembre) časti veliku skupinu od 191 francuskih mučenika. Ubijeni su iz mržnje prema katoličkoj vjeri u četiri pariška zatvora, 2. i 3. rujna 1792, kao tragične žrtve krvave francuske revolucije. Među njima su bila tri biskupa, Jean-Marie du Lau d’Allemans, nadbiskup Arlesa te braća François-Joseph de la Rochefoucald-Maumont, biskup Beauvaisa i Pierre-Louis de la Rochefoucauld-Bayers, biskup Saintesa, a uz njih 127 svećenika, 56 redovnika i redovnica te 5 laika. Dali su svoj život za Krista Gospodina u groznom razdoblju niza brutalnih i razularenih zvjerstava. Službeni dokumenti o tom masakru uništeni su 1871. u požaru pariškog Hôtela de Ville. Tako su glavni izvori podataka bila svjedočanstva očevidaca, osobito nekolicine svećenika koji su uspjeli izbjeći pokolj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odrubljivanje glava časnih sestara u Francuskoj revoluciji:

Valenciennes Martyrs

U tim rujanskim masakrima stradalo je oko 1400 osoba, uglavnom svećenika i plemića. Papa Pio XI. proglasio je 17. listopada 1926. skupinu od 191 rujanskih mučenika blaženima. Jedan od njih, Salomon Leclercq, čiji spomendan također danas slavimo, proglašen je 2016. svetim. Od četiri zatvora, u kojima su mučenici umoreni, L’Abbaye de Saint-Germain i La Force (rue Saint-Antoine) danas više ne postoje, sjemenište Saint-Firmin je pretvoreno u upravnu zgradu, a drevni karmelićanski samostan (couvent des Carmes) postao je sjedištem pariškog Katoličkog zavoda (Institut catholique de Paris).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.