2. svibnja 1995. Zagreb – Srbi raketirali Dječju bolnicu u Klaićevoj, HNK i cijelo središte grada

Foto: snimka zaslona

Srbi su raketirali Dječju bolnicu u Klaićevoj, Hrvatsko narodno kazalište i druge objekte u središtu Zagreba. Poginulo je sedmero ljudi, a 136 je ranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 2. i 3. svibnja 1995., kao odmazdu za uspješno započeti “Bljesak”, operaciju oslobađanja okupirane zapadne Slavonije, pobunjeni Srbi raketirali su hrvatski glavni grad. U napadu je poginulo sedmero ljudi, 39 ih je teško, a 136 lakše ranjeno.

Napad je izveden raketnim sustavom “Orkan” s kasetnim punjenjem, s tzv. “zvončićima”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među poginulima je bio Luka Skračić, student prve godine filmske režije, a među ranjenima hrvatska primabalerina Almira Osmanović i još 16 drugih balerina i baletana koje je napad zatekao u baletnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta na Mažuranićevom trgu.

Meta napada bila je i dječja bolnica u Klaićevoj ulici, na čijem je krovu, prije nekoliko godina otkrivena još jedna zaostala bomba, tzv. “zvončić”, koji je, srećom, policija tada uspješno detonirala.

Peter Galbraith, američki veleposlanik u Hrvatskoj, osudio je napad i nazvao ga “divljačkim činom”. Posebno ga je oštro osudio ruski veleposlanik u Hrvatskoj, Leonid Kerestedžijanc, kojemu se sin tada nalazio u dječjoj bolnici u Klaićevoj ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U listopadu 2013., prilikom sanacije krova dječje bolnice u Klaićevoj, ondje je pronađen zaostali neeksplodirani “zvončić” iz napada 1995. Policijski službenici izašli su na mjesto događaja te ga, nakon što je operativni zahvat koji je bio u tijeku u operacijskoj sali ispod krova, završen, u kontroliranim uvjetima detonirali bombu.

Međunarodni sud u Haagu zbog zapovijedi da se napadne Zagreb pravomoćno je osudio Milana Martića na 35 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.