2. travnja 2005. – umro sveti Ivan Pavao II.

Foto: Gio la Gamb, commons.wikimedia.org

Na današnji dan 2. travnja 2005. umro je u Vatikanu Sveti papa Ivan Pavao II.

Promicao je međureligijski dijalog i mir. Zalagao se za jedinstvo kršćana. Pokazao je otvorenost prema drugim vjerskim zajednicima. Prvi je papa, koji je ušao u džamiju i sinagogu.

Sveti papa Ivan Pavao II. rodio se u Wadowicama u Poljskoj, 18. svibnja 1920. a umro je u Vatikanu, 2. travnja 2005.

Rođen kao Karol Józef Wojtyła, bio je 264. nasljednik apostola Petra, izabran je za papu 16. listopada 1978.

Ivan Pavao II. jedan je od velikih državnika 20. stoljeća i duhovni aktivist planetarnoga utjecaja. Njegov dugogodišnji pontifikat karakteriziraju sljedeće značajke: jedan je od najmlađih papa novijeg doba; njegov pontifikat je među najduljima; prvi papa ne-Talijan nakon više stoljeća; prvi papa nakon više stoljeća iz jednoga slavenskog naroda.

Također, osobna toplina, neposrednost i prirodna karizma Ivana Pavla II. izuzetno su snažno djelovali preko suvremenih elektroničkih medija, poglavito TV, šireći njegovu poruku i u najzabitnijim dijelovima planeta Zemlje.

U 26 godina svoga pontifikata, posjetio je 130 država. Proputovao je 1,2 milijuna kilometara. Obišao je zemaljsku kuglu oko 30 puta. Posjetio je oko 850 gradova. Prvi je papa, koji je posjetio gradove Azije, Afrike i Južne Amerike.

Posjetio je Hrvate pet puta, Hrvatsku tri puta te Bosnu i Hercegovinu dva puta.

Proglasio je svetima Leopolda Mandića i Marka Križevčanina, a blaženima kardinala Alojzija Stepinca, Ivana Merza i Mariju Petković.

Zaštitnik je mnogih naselja, župa, crkava, kapela i ustanova diljem svijeta, a posvećene su mu i hrvatske župe u Jelkovcu (Sesvete) kod Zagreba i u Petrinji te kapele u Bratini kod Jastrebarskog i u Ključić Brdu kod Velike Gorice.

Papa se tijekom cijelog pontifikata zalagao za mir. Zagovarao je pravo svakog naroda na svoju državu, samostalnost i suverenost.

Osmislio je sintagmu “kultura života” na svom putovanju u SAD 1993. godine. Pri tome je izjavio: “Kultura života znači poštivanje prirode i zaštite Božjeg djela stvaranja. Na poseban način, znači poštivanje ljudskog života od prvog trenutka začeća do prirodne smrti.”

> Marijo i Darka Živković: Sveti Ivan Pavao II. gajio je veliku ljubav prema Hrvatima

“Imali smo mnogo susreta sa svetim Ivanom Pavlom II. – prije par godina smo pokušali izbrojati sve susrete, stali smo na brojci 35… Kad god bismo zamolili Svetog Oca da nas primi ili da, prilikom boravka u Rimu, sudjelujemo na ranojutarnjoj misi koju je služio u svojoj kapelici u 6 ili pola 7 ujutro, on bi nas primio”, rekli su za Narod.hr Marijo i Darka Živković.

Više su puta naglasili kako je Papa gajio veliku ljubav prema Hrvatima.

Razgovor s Marijom i Darkom Živković koji su imali izuzetnu čast upoznati svetog Ivana Pavla II. pročitajte OVDJE.

Za vrijeme pontifikata Ivan Pavao II. napisao je te izgovorio oko 15.000 raznih govora i dokumenata, što je oko 18 milijuna riječi. Napisao je 14 enciklika, 11 apostolskih konstitucija, 41apostolsko pismo, 15 apostolskih pobudnica, 19 motu proprija i više knjiga. Na deset je konzistorija imenovao novih 231 kardinala i zaredio 321 biskupa. Proglasio je novih 1338 blaženika i 482 novih svetaca.

Papa Benedikt XVI. proglasio je 1. svibnja 2011. svoga prethodnika Ivana Pavla II. blaženim, te odredio 22. listopada kao njegov spomendan-blagdan jer je toga dana Ivan Pavao II. održao prvu sv. misu kao papa, a papa Franjo, samo tri godine kasnije 27. travnja 2014. proglasio ga je svetim.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/franjevci-karlovac.hr