20. lipnja 1990. Podignut hrvatski barjak pred Hrvatskim saborom

hrvatska zastava
Foto: Snimka zaslona, HRT

Dana 20. lipnja 1990. Hrvatski sabor promijenio je službeni naziv Socijalistička Republika Hrvatska u Republika Hrvatska. Ispred zgrade Hrvatskog sabora skinuta je zastava sa zvijezdom petokrakom i podignut hrvatski barjak crven-bijeli-plavi s povijesnim hrvatskim grbom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska televizija, prenosila je direktno ovaj događaj. Milijuni Hrvata u domovini i svijetu su sa radošću i suzama u očima dočekali ovaj povijesni trenutak, a suza u oku potekla je i predsjedniku Tuđmanu. S desne strane predsjedniku Tuđmanu stajao je njegov tada najbliži suradnik Stjepan Mesić.

Hrvatski barjak konačno ispred Sabora!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gromoglasni pljesak okupljenih prolomio se Markovim trgom kada je policajac u hrvatskoj odori skinuo zastavu sa petokrakom i svečano podignuo prekrasnu hrvatsku zastavu sa povijesnim hrvatskim grbom. Srca Hrvata posvuda diljem svijeta bila su puna neopisive radosti jer je ovo bio trenutak koji su generacije čekale. Mnogi Hrvati su, naime, 45 godina trpjeli teške progone robije i progone zbog držanja hrvatskog grba ili izlaganja istog na javnim mjestima ili vjenčanjima.

Stari povijesni hrvatski grb postao je sastavni dio službene trobojnice, a naziv “Izvršno vijeće Socijalističke Republike Hrvatske” zamijenjeno je nazivom Vlada Republike Hrvatske.

Video prilog podizanja službene zastave RH ispred zgrade Sabora:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.