21. prosinca – u Indiji umro Isusov apostol Toma

Prema tradiciji, sveti Toma apostol umro je u Indiji, kamo je otišao kao misionar. Mjesto na kojem je umro vjerojatno se nalazilo oko današnjeg indijskog grada Mayilāppūra u indijskoj državi Tamil Nadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da u Indiji danas živi ukupno oko 24 milijuna kršćana.

Prema predaji, na današnji je dan sveti Toma apostol podnio mučeničku smrt. Taj je svetac često poznat pod nazivom “Nevjerni Toma”, jer nije vjerovao drugim apostolima kad su mu pričali da je Isus uskrsnuo.

Tek nakon što mu se Isus sam ukazao i dao mu da opipa njegove rane, Toma je povjerovao da je to doista Isus Krist i rekao je slavnu rečenicu: “Gospodin moj i Bog moj!” Isus je tada rekao svetom Tomi: “Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je sv. Toma, prema tradiciji, umro u Indiji, kamo je otišao kao misionar. Mjesto na kojem je umro vjerojatno se nalazilo oko današnjeg indijskog grada Mayilāppūra (Mylaporea) nedaleko od Madrasa (Chennaia) u indijskoj državi Tamil Nadu.

Dio kršćana u Indiji i danas se naziva “Tomini kršćani” prema uspomeni na tamošnje misionarsko djelovanje svetog apostola. Zanimljivo je da u Indiji danas živi ukupno čak oko 24 milijuna kršćana.

Tvrdnju o boravku sv. Tome u Indiji navodilo je više katoličkih svetaca i crkvenih otaca, uključujući svetog Grgura Nazijanskog, znamenitog crkvenog naučitelja iz 4. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.