21. rujna Svjetski Dan Alzheimerove bolesti – bolest koja je u velikoj progresiji u modernoj civilizaciji

Foto: GettyImages

Svake godine javi se 4,6 milijuna novih slučajeva demencije u svijetu, a svakih sedam sekundi jedna nova osoba oboli od Alzheimerove bolesti. Procjenjuje se da ce do 2050. godine u svijetu biti 100 milijuna osoba s demencijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 21. rujna u svijetu obilježava Dan Alzheimerove bolesti. Svake godine javi se 4,6 milijuna novih slučajeva demencije u svijetu, a svakih sedam sekundi jedna nova osoba oboli od Alzheimerove bolesti.  Procjenjuje se da ce do 2050. godine u svijetu biti 100 milijuna osoba s demencijom. Nijedna zemlja nije odgovarajuće pripremljena za suočavanje s krizom ovakvih razmjera.

Danas se ovaj dan obilježava diljem Hrvatske, KBC-i su otvorili vrata kako bi savjetovali građane o prevenciji i samoj bolesti.

Alzheimerova bolest je najčešći uzrok demencije i čini 60-70% svih demencija. Alzheimerova bolest i druge demencije su progresivne degenerativne bolesti mozga. Demencija utječe na mnoge aspekte života oboljele osobe kao i osoba koje ju okružuju, a posebice onih koji ih iz dana u dan njeguju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostatak osviještenosti i nerazumijevanje doveli su do nedostatka resursa za rješavanje ove krize. U svijetu je briga o ovom rastućem problemu tako mala da većina oboljelih i dalje pati bez potrebne pomoći i i nade. To se mora promijeniti. Kvaliteta života osoba s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama može se promijeniti. Prečesto oni, njihove obitelji i njegovatelji nemaju podršku koju trebaju i zaslužuju.

 

Prevencija Alzheimerove bolesti – što i kako?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici rade na otkrivanju novih lijekova koji će usporiti, zaustaviti ili spriječiti nastajanje Alzheimerove bolesti. U međuvremenu, osobe bez demencije trebaju održavati svoju memoriju britkom (ispunjavanje križaljki, rješavanje rebusa, čitanje). Preporuka je razvijati interese i hobije te biti uključen u različite društvene aktivnosti koje stimuliraju duh i tijelo. “U zdravom tijelu, zdrav duh”, stara je izreka. Preporuča se ograničena uporaba alkoholnih pića jer alkohol uništava moždane stanice. Mnogim osobama pomažu liste koje treba napraviti, zatim korištenje notesa, kalendara i malih papirića za podsjetnike.

Također mogu poboljšati pamćenje ukoliko nove stvari mentalno povezuju s već poznatim, kao što su poznata imena, pjesme ili stihovi. Preporuča se liječenje depresije straha ili tjeskobe lijekovima ili savjetom stručnjaka, budući navedene tegobe mogu osobu činiti zaboravnom. Važno je liječenje započeti odmah po prepoznavanju prvih znakova demencije, a ne ih tumačiti kao normalan tijek starenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.