21. siječnja 1991. Virovitica – što hrvatska javnost ne zna o ustanku domoljuba protiv JNA?

Thinkstock

Nakon prijetnje JNA da će izvršiti u Hrvatskoj vojni udar i svrgnuti demokratsku izabranu vlast voljom naroda, ok 520 naoružanih domoljuba Hrvata predvođenih tadašnjim predsjednikom HDZ-a Virovitica Đurom Dečakom opkolilo je virovitičku vojarnu JNA. Time su htjeli pokazati odlučnost braniti hrvatsku vlast i predsjednika Tuđmana do zadnjeg čovjeka.

Virovitičani su u dva dana organizirani u dragovoljačke paravojne postrojbe, prvi u Hrvatskoj, izveli opkoljavanje i zaprečivanje tadašnje kasarne u Virovitici. Nakon uspješno provedene akcije, zapovjednik postrojbi Đuro Dečak izvršio je na gradskom sajmištu u samom centru Virovitice smotru oko 520 dragovoljaca iz Virovitice i okolice koji su u to vrijeme bili jedina dragovoljno organizirana i naoružana skupina hrvatskih ljudi na tlu Republike Hrvatske.
Nakon nekoliko dana vojarna je deblokirana, a 25. siječnja JNA je uhitila „kolovođe pobune protiv narodne armije“: Đuru Dečaka, Antuna Habijanca i Vinka Belobrka.

Ova uhićenja nisu pokolebala domoljube virovitičkog kraja, tako da je upravo ovaj kraj bio prvi u Hrvatskoj gdje je već u rujnu 1991. došlo do osvajanja prvih značajnijih srpskih uporišta na Bilogori, a kasnije i pravih četničkih gnijezda kao Miokovićevo (današnji Đulovac), te cijelog Papuka i Bilogore.

Uhićenja su izazvala val protesta Hrvata diljem zemlje i na neki način dodatno učvrstili volju naroda da brani svoju vlast i predsjednika države po svaku cijenu.

Vojni sud JNA u Zagrebu osudio je Virovitičane na tri godine zatvora, ali su do izvršenja presude pušteni na slobodu. Početak rata u Hrvatskoj spriječio je izvršenje presude.

Treba istaknuti da je općina Virovitica bila zadnja točka granica Velike Srbije sa udjelom od oko 12% Srba i 3% Jugoslavena. Oni su bili naseljeni većinom u bilogorskom kraju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr