21. srpnja blaženi Gabrijel Pergaud – svećenik i mučenik iz doba krvave Francuske revolucije

Foto: GettyImages

Kao gotovo i sve dosadašnje svjetske revolucije i ‘majka svih revolucija“ – Francuska revolucija – imala je izuzetno naglašen antikršćanski karakter. U praksi se to očitovalo rušenjem crkava, ubijanjem i progonima svećenika i redovnika, ubijanjem i progonom kršćana, kao i aktivnim pokušajima zatiranja Isusovog imena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Rimski Martirologij piše: U uvali ispred Rocheforta na francuskoj obali u nehumanom zatvoru na jednom brodu blaženi Gabrijel Pergaud, svećenik i mučenik. On je kao kanonik u Beaulieu na području Saint Brieuc, za vrijeme Francuske revolucije bio uhapšen i odveden iz samostana zbog svoga svećeništva.

Potom je bio bačen u tamnicu gdje je nakon teških bolesti od kojih je umro zadobio krunu mučeništva, a spomendan mu se slavi 21. sprnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao gotovo i sve dosadašnje svjetske revolucije i ‘majka svih revolucija“ – Francuska revolucija – imala je izuzetno naglašen antikršćanski karakter. U praksi se to očitovalo rušenjem crkava, ubijanjem i progonima svećenika i redovnika, ubijanjem i progonom kršćana, kao i aktivnim pokušajima zabrana i zatiranja Isusovog imena.

Zbog toga se i Francuska revolucija može s jednog aspekta nazvati dekristijanizacijom Francuske na nasilan način.

Taj program aktivno je uključivao:
  • deportaciju i ubijanje svećenika
  • pljačkanje, desakralizaciju i uništavanje crkava, zabrana i odstranjenje sakralnosti iz naziva gradova, ulica, trgova
  • zatiranje kršćanske tisućugodišnje kulture
  • uništavanje križeva, raspela, zvona i svih vanjskih oznaka kršćanstva
  • umjesto Boga uvodi se Kult Razuma i Vrhovnog Bića
  • uništavanje bogate francuske kršćanske umjetničke baštine
  • zabrana bogoslužja i kršćanske edukacije
  • prisiljavanje svećenstva na ženidbu

Ideolozima revolucije jedna je od prvih zadaća bila iskorijeniti kršćanstvo iz života ljudi. Uništavali su križeve i svete slike, zabranili vjerske obrede i svetkovine, mijenjali toponime koji su sadržavali izraz sveti. Ukinuli su gregorijanski kalendar, a uveli revolucionarni s tjednom od deset dana. Neradni dan, umjesto nedjelja, nazvali su desetdan! Progonili su i ubijali svećenike. Palili knjige, talili srebrninu i zvona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkve pretvarali u krčme, konjušnice i skladišta.

Čak su obeščastili grobove, kao što su kasnije redovito činili komunisti, francuskih kraljeva u bazilici Saint Denis.

Martirologij Katoličke crkve u Francuskoj bilježi do sada 374 proglašena mučenika, a u postupku ih je oko dvije tisuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od mučenika bijesnih francuskih revolucionara bio je i današnji blaženik Gabrijel Pergaud.

 

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.