22. prosinca 1989. pad Ceausescua – kako je revolucija u Rumunjskoj utjerala strah u kosti komunistima u Jugoslaviji?

Foto: (Fototeca online a comunismului românesc / wikimedia commons

Pad zloglasnog diktatora Nicolae Ceausescua, velikog prijatelja još jednog komunističkog diktatora Josipa Broza, snažno je utjecao na čelnike komunista u Europi i Jugoslaviji. Strah od prelijevanja događaja u Jugoslaviju, zločinačku diktaturu, bio je jedan od glavnih razloga zašto su partijska rukovodstva Slovenije i Hrvatske na 14. kongresu SKJ u Beogradu napustile sjednicu koja se gotovo istovremeno održavala s revolucijom rumunjskog naroda. Zapravo, revoluciju u Rumunjskoj su inicirali Mađari u Temišvaru, a vrlo brzo je došla i do Bukurešta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Na današnji dan 1989. uhićen je rumunjski diktator Ceauşescu, čime je došao kraj njegovoj 24-godišnjoj vlasti u toj zemlji. Revolucija protiv komunstičkog režima izbila je nekoliko dana ranije u Temišvaru, pred kućom kalvinističkog svećenika Mađara Laszla Tokesa koji je  postao simbol otpora protiv diktatora Nicole Ceausescua.

Ceauşescu je mislio da može smiriti ustanike ponudivši im povišicu plaće za 5-10%, no pokazalo se da je sve uzaludno. Dana 21. prosinca na skupu u Bukureštu, pokušao je održati govor pred velikim brojem okupljenih, koristeći se komunističkom retorikom – obećanjima i lažima. Narod ga je nadglasao i tražio njegov odstup. Pogriješio je što odmah iste noći nije napustio zemlju. Umjesto toga pričekao je sljedeće jutro i opet pokušao ugušiti revoluciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je prekasno.

Ceauşescu i njegova supruga Elena, koja je vršila funkciju potpredsjednice vlade i također  bila omražena, pobjegli su na današnji dan 1989. helikopterom iz Bukurešta. Pilot im je slagao da će uskoro biti u dometu protuzračnog oružja, pa se Ceauşescu uspaničio i naredio slijetanje. Na cesti su zaustavili automobil nekog lokalnog liječnika i tražili ga da ih poveze. Isprva ih je poslušao, no onda je odglumio kvar na motoru i zaustavio vozilo. Stopirali su drugi automobil, nekog lokalnog popravljača bicikala. On ih je odvezao do poljoprivrednog instituta u blizini, uvjerivši ih da će se tamo moći sakriti. Međutim, direktor te ustanove dao ih je zaključati, i uskoro ih je uhitila policija. Odvedeni su u zatvor, gdje su zadržani do konačnog suđenja.

Samo tri dana kasnije izišli su pred vojni sud i osuđeni za razne zločine, od protuzakonitog stjecanja bogatstva pa do genocida. Prije samog strijeljanja je Ceaușescu pjevao Internacionalu, a njegova supruga je vrijeđala streljački vod govoreći im da idu k vragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Pad Ceaușescua – panika u komunističkoj Jugoslaviji

O padu Ceaușescua izvještavali su i mediji tadašnje Jugoslavije. Zahvaljujući televiziji, cijeli svijet je imao priliku gledati (u foteljama op.) kako pada režim jednog od najzloglasnijih diktatora svijeta. Na televiziji su ljudi diljem svijeta, udobno zavaljeni u svoje krevete i fotelje, gledali kako se rumunjski narod, i prije toga pobunjeni Mađari u Rumunjskoj, bore protiv krvavog režima Nicolae Ceausescua.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan ideologizirani sustav, temeljen na represiji, diktaturi, policiji i zatiranju ljudskih prava, vrlo sličan onom jugoslavenskom, padao je kao kula od karata. Čitav komunizam, pažljivo građen 45 godina, srušio se u svega par dana.

Pad Ceaușescua pogodio je jugoslavenske komuniste čiji su represivni aparati postepeno gubili snagu sve do demokratskih izbora na kojim su se Slovenci i Hrvati konačno oslobodili višedestljetne komunističke diktature.

Valja naglasiti za kraj da su jugoslavenski diktator Josip Broz Tito i rumunjski diktator Nicolae Ceausescu bili veliki prijatelji i često provodili vrijeme u druženjima, lovu, gozbama i pijankama. Naime, osim krvoločnog karaktera i brojnih ubojstava, obojicu diktatora je karakterizirao ekstremni hedonizam i sklonost raskoši.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Revolucija u Rumunjskoj – pad i strijeljanje komunističkog diktatora Ceausescua

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.