22. veljače 1945. fra Nevinko Mandić – partizani izveli franjevca iz crkve usred mise, ubili ga i bacili u jamu s dvojicom subraće

Foto: pobijeni.info

Na župi Izbično zamjenjivao je fra Metoda Puljića koji je početkom 1945. otišao na liječenje u Zagreb. Partizani su ga u veljači 1945. s još dvojicom subraće franjevaca odveli od oltara iz crkve u Izbičnu i ubili na nepoznatom mjestu. 
Ubijen iz mržnje prema vjeri (in odium fidei).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Komunističke postrojbe početkom veljače 1945. napravile su na području Širokog Brijega oko 150 masovnih grobnica i pojedinačnih grobova, kako je zabilježilo Povjerenstvo za istraživanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg. Nažalost, što vrijeme odmiče ovaj se broj povećava, piše vecernji.ba

Među ubijenima u Širokom Brijegu i trojica su hercegovačkih franjevaca koje su komunisti odveli s pučke sv. mise u Izbičnu u veljači 1945. ne dopustivši im da je završe. To su fra Marko Dragićević, fra Bono Andačić i fra Nevinko Mandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo se pročulo da su posljednji put viđeni u Grabovoj Drazi kako nose streljivo za partizane. Krenuvši tim tragom Vicepostulatura je uspjela doći do novih svjedoka i novih saznanja. Dvojica ubijenih franjevaca zaista su zadnji put viđena u Grabovoj Drazi odakle su produžili negdašnjim putom Mostar – Tomislavgrad i ubrzo ubijeni i bačeni u jamu u Gornjem Gracu. Trećeg su komunisti ostavili u Knešpolju i tu je ubijen.

Slikovni rezultat za izbično fra madunić

Prema pisanju fra Častimira Majića, fra Nevinko je bio vrsni kateheta i dobar profesor. Između ostalog autor je istaknuo da je bio neobično komunikativan, razgovorljiv i poželjan u društvu zbog čega je uživao povjerenje svojih učenika i školskoga osoblja, a na povratku iz škole njegov bi zvonki glas odzvanjao samostanskim hodnicima i stvarao poseban ugođaj među njegovom subraćom. Odlikovao se dobrotom srca i poniznošću duha. Bio je poznat kao pučki propovjednik i svojim nadahnutim propovijedima odgajao je kršćanski hercegovački puk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analizirajući zapovijed VIII. dalmatinskog korpusa za napad na Široki Brijeg, uočljivo je da je 3. prekomorska brigada, smještena između Vukove Drage i Izbična, imala zadatak štititi položaje od mogućeg napada njemačke vojske i oružanih snaga NDH iz pravca Rakitna. Upravo su pripadnici te brigade u župnoj crkvi u Izbičnu zarobili i odveli fra Nevinka Mandića, fra Marka Dragićevića i fra Bonu Andačića. Prebacili su ih na područje odgovornosti 2. dalmatinske proleterske brigade koja je operativno djelovala na području Mostarskog Graca, Grabove Drage i imala zapovijed približiti se zapadnim prilazima Mostara.

Zadnji put franjevci su viđeni 11. veljače 1945. u selu Grabova Draga kad su vjerojatno likvidirani i bačeni u nepoznatu jamu. Odgovornost za likvidaciju širokobrijeških franjevaca snosi Josip Broz Tito, vrhovni zapovjednik NOVJ-a i POJ-a te vođa KPJ.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Photo: izbicno.info

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.