22. veljače 1945. fra Nevinko Mandić – partizani izveli franjevca iz crkve usred mise, ubili ga i bacili u jamu s dvojicom subraće

Foto: pobijeni.info

Na župi Izbično zamjenjivao je fra Metoda Puljića koji je početkom 1945. otišao na liječenje u Zagreb. Partizani su ga u veljači 1945. s još dvojicom subraće franjevaca odveli od oltara iz crkve u Izbičnu i ubili na nepoznatom mjestu. 
Ubijen iz mržnje prema vjeri (in odium fidei).

 

Komunističke postrojbe početkom veljače 1945. napravile su na području Širokog Brijega oko 150 masovnih grobnica i pojedinačnih grobova, kako je zabilježilo Povjerenstvo za istraživanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg. Nažalost, što vrijeme odmiče ovaj se broj povećava, piše vecernji.ba

Među ubijenima u Širokom Brijegu i trojica su hercegovačkih franjevaca koje su komunisti odveli s pučke sv. mise u Izbičnu u veljači 1945. ne dopustivši im da je završe. To su fra Marko Dragićević, fra Bono Andačić i fra Nevinko Mandić.

Ubrzo se pročulo da su posljednji put viđeni u Grabovoj Drazi kako nose streljivo za partizane. Krenuvši tim tragom Vicepostulatura je uspjela doći do novih svjedoka i novih saznanja. Dvojica ubijenih franjevaca zaista su zadnji put viđena u Grabovoj Drazi odakle su produžili negdašnjim putom Mostar – Tomislavgrad i ubrzo ubijeni i bačeni u jamu u Gornjem Gracu. Trećeg su komunisti ostavili u Knešpolju i tu je ubijen.

Slikovni rezultat za izbično fra madunić

Prema pisanju fra Častimira Majića, fra Nevinko je bio vrsni kateheta i dobar profesor. Između ostalog autor je istaknuo da je bio neobično komunikativan, razgovorljiv i poželjan u društvu zbog čega je uživao povjerenje svojih učenika i školskoga osoblja, a na povratku iz škole njegov bi zvonki glas odzvanjao samostanskim hodnicima i stvarao poseban ugođaj među njegovom subraćom. Odlikovao se dobrotom srca i poniznošću duha. Bio je poznat kao pučki propovjednik i svojim nadahnutim propovijedima odgajao je kršćanski hercegovački puk.

Analizirajući zapovijed VIII. dalmatinskog korpusa za napad na Široki Brijeg, uočljivo je da je 3. prekomorska brigada, smještena između Vukove Drage i Izbična, imala zadatak štititi položaje od mogućeg napada njemačke vojske i oružanih snaga NDH iz pravca Rakitna. Upravo su pripadnici te brigade u župnoj crkvi u Izbičnu zarobili i odveli fra Nevinka Mandića, fra Marka Dragićevića i fra Bonu Andačića. Prebacili su ih na područje odgovornosti 2. dalmatinske proleterske brigade koja je operativno djelovala na području Mostarskog Graca, Grabove Drage i imala zapovijed približiti se zapadnim prilazima Mostara.

Zadnji put franjevci su viđeni 11. veljače 1945. u selu Grabova Draga kad su vjerojatno likvidirani i bačeni u nepoznatu jamu. Odgovornost za likvidaciju širokobrijeških franjevaca snosi Josip Broz Tito, vrhovni zapovjednik NOVJ-a i POJ-a te vođa KPJ.

 

Photo: izbicno.info

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.ba