23. kolovoza 1939. pakt Ribbentrop-Molotov – kako je izdana Poljska i podijeljena istočna Europa?

Foto: encyclopediaofukraine.com

Godine 1939. potpisan je pakt nacističke Njemačke i komunističkog SSSR-a (Rusije) o nenapadanju. Komunizam i nacizam koji su zavladali dvama najvećim europskim narodima – Rusima i Nijemcima –  sklopili su tada dogovor i o podjeli šest zemalja Europe. U stvarnosti bio je to agresivni savez dva totalitarna sustava koja su namjeravali potpuno podijeliti Europu između sebe. 

Na današnji je dan 23. kolovoza 1939. godine, sklopljen (tada) tajni sporazum o nenapadanju između Njemačke i SSSR-a, poznat i kao Pakt Ribbentrop-Molotov (Pakt Hitler-Staljin).

Potpisan je u Moskvi od strane sovjetskog ministra vanjskih poslova Vjačeslava Molotova i njemačkog ministra vanjskih poslova Joachima von Ribbentropa. Međusobni pakt o nenapadanju bio je na snazi gotovo dvije godine do početka Operacije Barbarossa, 22. lipnja 1941., kada je Njemačka napala SSSR.

Iako nosi službeno ime  „pakt o nenanapadanju“, u stvari bio je to agresivni vojni savez Njemačke i Rusije (SSSR), što je najviše na svojim leđima osjetila Poljska okupacijom i podjelom.

Ovaj sporazum obuhvaćao je i tajni protokol kojim je izvršena podjela interesnih sfera Nijemaca i Rusa u sljedećim nezavisnim zemljama:

• Finska
• Estonija
• Latvija
• Litva
• Poljska i
• Rumunjska

Samo tjedan dana dana nakon potpisivanja sporazuma, 1. rujna 1939. godine Njemačka je napala Poljsku. U skladu s odredbama tajnog protokola sovjetske snage su malo kasnije podmuklo s leđa ušle u istočnu Poljsku, dok su se Poljaci borili s nacistima, i okupirale teritorij koji je prema sporazumu predstavljao sovjetsku (rusku) interesnu sferu. Poljske trupe su pružile odlučan otpor i Rusima (računa se da je na sovjetskoj i poljskoj strani bilo po oko 3.000 mrtvih vojnika), ali je poljsko vodstvo – koje je sa vojskom od gotovo milijun vojnika zacijelo moglo još dugo voditi rat protiv Njemačke  ocijenilo da nakon ulaska Sovjetskog saveza u rat daljnji otpor može donijeti samo još veću tragediju za Poljsku. Inače, informacije radi, u poljsko – njemačkom ratu bilo je 63.000 poginulih poljskih vojnika, ali i preko 16.000 njemačkih, a herojski otpor istinskih poljskih antifašista (najveći u Europi) nacistima bi trajao puno dulje da komunisti nisu pružili ruku Hitleru.
Stoga je vojni otpor prekinut 6. listopada 1939. godine, a Poljska izdajom i dogovorom podijeljena između Njemačke i Rusije (SSSR-a).

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr