UHDDR Rijeka prisjeća se poginulih branitelja na Dan međunarodnog priznanja RH

Povodom međunarodnog priznanja Republike Hrvatske Udruga Hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Rijeke u petak 15. siječnja prisjeća se poginulih prijatelja koji su dali živote za slobodnu Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže i paljenjem svijeća odaju počast poginulim braniteljima.

U nastavku prenosimo njihovo priopćenje:

Dana 15. siječnja 1992. godine RH je postala međunarodno priznata zemlja. Istog dana RH je uspostavila diplomatske odnose sa Njemačkom. Njemačka je odigrala veliku ulogu u priznanju RH koja je među prvima pokrenula pasivne članice Europse zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tog dana su i druge države priznale RH: Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska. Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska i Švedska.

Prije tih zemalja Hrvatsku su priznale tada ne priznate zemlje: Slovenija 26. lipnja 1991. Litva 30. srpnja 1991. nadalje priznate zemlje: Ukrajina 11. prosinca 1991. Latvija 14. prosinca 1991. Island 19. prosinca 1991. Estonija 31. prosinca 1991. Vatikan 13. prosinca 1992. San Marino 14. prosinca 1992.

Velike zasluge za priznanje pripada naravno Svetome Ocu papi Ivanu Pavlu II. koji je još 3. listopada 1991. najavio da se radi na međunarodnom priznanju RH. Do konca siječnja ukupno je priznalo RH 44 zemlje. A najveće zasluge sigurno imaju postrojbe Hrvatske vojske koje su u to vrijeme bile popunjene velikim brojem Hrvatskih dragovoljaca među kojima posebno treba istaknuti riječke dragovoljce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O težini ratovanja i uopće položaju Hrvatskog vojnika – dragovoljca dovoljno govori podatak da je u Domovinskome ratu ukupno poginulo 15.970 vojnika, a do 15. siječnja 1992. oko 8500.

U petak 15. siječnja želimo se prisjetiti naših poginulih prijatelja koji su dali svoje živote za ovu zemlju pa ćemo im u znak sjećanja na groblju Drenova u 10 sati zapaliti svijeću kod centralnog križa. Također ćemo u 11 sati na mostu Hrvatskih branitelja paljenjem svijeća odati počast našim poginulim prijateljima.

I dalje ćemo raditi kao i minulih godina na obrani digniteta Domovinskoga rata kao i sudjelovati u akciji „STOP progonu Hrvatskih branitelja, ujedinjenju razjedinjene braniteljske populacije i svake pomoći djeci kako poginulih tako i živih Hrvatskih branitelja“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.