24. lipnja 1981. – prvo ukazanje u Međugorju, prema iskazima djece

Foto: Narod.hr

Na današnji dan 24. lipnja 1981., u malenom mjestu Međugorju u Hercegovini, šestero djece imalo je prvo ukazanje za koje su tvrdili da im se ukazuje blažena djevica Marija, majka Isusa Krista. To ukazanje postalo je poznato kao početak fenomena međugorskih ukazanja koja traju do današnjeg dana u različitom vremenskom intenzitetu.
Tijek ukazanja bio je ovakav:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi dan
Spomenutog dana oko 18 sati djeca: Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović vidjeli su na predjelu zvanom Podbrdo (na brdu Crnica) divnu, mladu ženu s djetetom u naručju. Taj put im ona nije ništa rekla, nego je samo rukom davala znak da joj se približe. Ali oni, iznenađeni i prestrašeni, nisu joj ipak pristupili bliže, iako su odmah pomislili da je to Gospa, piše medjugorje.hr

Drugi dan
Drugog dana, 25. lipnja 1981. djeca su, po dogovoru, opet u isto vrijeme pošla prema mjestu gdje im se prethodnog dana ukazala Gospa, u nadi da će je opet vidjeti. I odjednom je bljesnulo svjetlo. Djeca su ugledala s njim i Gospu, ali bez djeteta u rukama. Bila je neopisivo lijepa, radosna i nasmijana. Rukama im je davala znak da joj se približe. Djeca su se ohrabrila i došla do nje. Odmah su pala na koljena i počela moliti Oče naš, Zdravo Mariju i Slava Ocu. I Gospa je s njima molila, osim “Zdravo Marijo”.

Poslije molitve počela je razgovarati s djecom. Ivanka ju je najprije upitala za svoju majku, koja je neka dva mjeseca prije toga umrla. A Mirjana je tražila od Gospe neki znak da se vidi da djeca ne lažu i da nisu luda. Gospa je na kraju otpustila djecu riječima: “Zbogom, anđeli moji! “. Prije toga, na pitanje djece hoće li im se opet sutra ukazati, odgovorila je potvrdno naklonom glave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sav taj prizor bio je, po svjedočanstvu djece, neopisiv. Toga dana, od djece koja su prethodnog dana vidjela Gospu, nisu bili na Brdu ukazanja Ivan Ivanković i Milka Pavlović. Umjesto njih došli su Marija Pavlović i Jakov Čolo. Otada se tim šestorma djece, po njihovu svjedočanstvu, Gospa redovito ukazuje. A Milka Pavlović i Ivan Ivanković, koji su bili prvog dana s ostalim vidiocima, više je nikad nisu vidjeli iako su se poslije priključivali ostalim vidiocima u želji opet je vidjeti.
Viđenja su se nastavila i slijedećih dana.

Međugorje danas
Ukazanja su se, dakle, nastavila i u idućim danima i godinama, a u različitim vremenskim intervalima traju do današnjeg dana. U međuvremenu Međugorje je postalo mjesto hodočašća milijuna ljudi iz cijelog svijeta koji su prema vlastitim tvrdnjama tamo doživjeli velike milosti, te se većina njih ponovno vraća na ovo mjesto mira.

Katolička crkva još nije priznala status Međugorju kao službenog mjesta ukazanja, a u novije vrijeme ova tema postala je predmet javnih i medijskih rasprava. Posljednju riječ o svemu će dati Katolička crkva, koja je čuvar poklada i baštine kršćanske vjere od apostolskih dana do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.