Izvješća pravobranitelja u Saboru: UiO još 2017. predlagala spajanje pravobraniteljstava

Foto: fah, snimka zaslona, fah; fotomontaža: narod.hr

Ovog tjedna na dnevnom redu Hrvatskog sabora nalazi se izvješće pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slošnjak i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić.

Podsjetimo, u Hrvatskoj postoje čak četiri pravobranitelja – pravobranitelj za djecu, pravobranitelj za ravnopravnost spolova, pravobranitelj za osobe s invaliditetom i pučki pravobranitelj, a njihov su (ne)rad kritizirali i neki zastupnici.

Zastupnik Mosta Nino Raspudić u ožujku ove godine tijekom rasprave o pučkoj pravobraniteljici, ukazao je na ‘vrtoglav rast’ proračuna Ureda pučkog pravobranitelja koji se posljednjih godina od 2008. gotovo udvostručio, a značajno je porastao i broj zaposlenih.

“Pravobraniteljstvo kao najbrže rastuća industrija u Hrvatskoj. Ured s 53 zaposlena bi trebalo preimenovati u Holding za ljudska prava.”, istaknuo je Raspudić ocijenivši kako bi Ured bio jednako učinkovit i sa četvrtinom zaposlenih, jer jednom godišnje producira “brošuricu na 200-tinjak stranica”.

Umjesto četiri pravobranitelja, zasigurno bi bilo mnogo funkcionalnije, učinkovitije i jeftinije imati samo jednu pravobraniteljsku instituciju. Taj je prijedlog udruga U ime obitelji predstavila još 2017.

Pravobraniteljske institucije imaju jako velik broj zaposlenih

“Žene s djecom, pogotovo samohrane majke, i obitelji s više djece su najranjivije i najdiskriminiranije skupine u Republici Hrvatskoj. Prijedlog U ime obitelji je da se sustav pravobraniteljskih institucija, koji treba štititi i promicati prava ovih i drugih ranjivih skupina, organizira na učinkovitiji način – jer smatramo da postoji jako velik prostor za poboljšanje njihovog rada. Uz promjenu organizacije, predlažemo i skraćenje mandata sa 8 na 4 godine. Činjenica je da trenutno imamo četiri odvojene pravobraniteljske institucije čija se područja djelovanja preklapaju, čija 4 ureda s ukupno 78 zaposlenih službenika djeluju na različitim lokacijama i stoga nisu dovoljno učinkoviti. U ime obitelji predlaže ono što je praksa prisutna u deset država članica Europske unije, da se sve pravobraniteljske institucije objedine u jednu jedinstvenu instituciju pučkog pravobranitelja, na jednoj lokaciji, da budu dio njegovog tima kao njegovi zamjenici, od kojih bi svaki imao svoj ured i nastavio učinkovitije djelovati u svojem području.” – rekao je za Narod.hr 2017. Ivan Munjin iz udruge U ime obitelji.

“Francuska je 2011. godine institut pravobranitelja za djecu i drugih pravobranitelja pripojila pučkom pravobranitelju upravo kako bi se spriječila fragmentacija pravobraniteljskih institucija, a poboljšala njihova učinkovitost i dostupnost građanima. Već je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u 2003. predložila Hrvatskoj “da bi svaki novi pučki pravobranitelj [za djecu, za ravnopravnost, spolova, za osobe s invaliditetom] trebao činiti specijaliziranu jedinicu unutar Ureda pučkog pravobranitelja, umjesto da bude odvojena institucija”, upravo zbog racionalizacije troškova i učinkovitosti rada.” – dodao je, među ostalim, tada Munjin.

Tom prilikom je također predloženo da se mandat pučkog pravobranitelja smanji s 8 na 4 godine.

Munjin je za Narod.hr također istaknuo:

“Sve četiri pravobraniteljske institucije zajedno imaju zaposlenih 78 državnih službenika i 12 državnih dužnosnika (4 pravobraniteljice i njihove zamjenice i zamjenici) – ukupno 90 ljudi. Možete li zamisliti u stvarnom svijetu da bi netko dobio radno mjesto, na kojem odlučuje o sudbini mnogo ljudi i da ga nitko de facto ne bi nadzirao, provjeravao kvalitetu rada, tražio poboljšanja…Jedina točka kontrole rada pravobranitelja je prihvaćanje ili odbacivanje izvješća o radu koje svake godine podnose Hrvatskom saboru.”

UiO 2018. ponovno iznijela svoj prijedlog Vladi

U kolovozu 2018. UiO je ponovno iznijela svoj prijedlog Vladi.

U ime obitelji uputila je Vladi RH prijedlog da se sva pojedinačna pravobraniteljstva spoje u jedno jedinstveno tijelo, čime bi se smanjili njihovi troškovi od 25 milijuna kuna godišnje i povećala učinkovitost.

U Hrvatskoj trenutno postoje četiri odvojene pravobraniteljske institucije čija se područja djelovanja preklapaju, a čija 4 ureda s ukupno 90 zaposlenih (12 dužnosnika i 78 službenika) djeluju na različitim lokacijama i stoga nisu dovoljno učinkoviti.

Prema prijedlogu U ime obitelji, koji je udruga već podnijela Vladi u 2017., i sukladno europskoj praksi prisutnoj u 10 država članica EU, sva pojedinačna pravobraniteljstva (za djecu, za ravnopravnost spolova i za osobe s invaliditetom) spojila bi se u jedno tijelo Pučkog pravobranitelja te u istom opsegu nastavila svoje djelovanje kao specijalizirani pravobranitelji sa statusom zamjenika pučkog pravobranitelja.

Takvim bi se ustrojem pojednostavio pristup građana pravobraniteljima, poboljšalo pružanje potpore, brže rješavalo probleme, a novac koristio u interesu onih kojima je namijenjen – djece, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Francuska je u 2011. spojila sva svoja pravobraniteljstva u jedno tijelo upravo s ciljem racionalizacije rada, kako bi se svi kojima se na bilo koji način krše prava mogli javiti na jednu adresu i dobiti jedinstven odgovor institucije pučkog pravobranitelja, s obzirom da su građani od više pravobraniteljskih institucija dobivali različite, katkad i oprečne odgovore.

Podsjećamo da je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u stručnoj analizi već 2003. predložila Hrvatskoj “da bi svaki novi pučki pravobranitelj [za djecu, za ravnopravnost, spolova, za osobe s invaliditetom] trebao činiti specijaliziranu jedinicu unutar Ureda pučkog pravobranitelja, umjesto da bude odvojena institucija”, upravo zbog racionalizacije troškova i učinkovitosti rada.

U skladu s navedenim preporukama U ime obitelji predlaže Vladi smanjenje mandata pučkog pravobranitelja s 8 na 4 godine. Naime, OESS napominje kako “su imenovanja u trajanju od osam godina preduga u usporedbi s imenovanjima od četiri ili pet godina, koja su uobičajenija kod pučkih pravobranitelja u drugim zemljama.

Uređenje institucije pučkog pravobranitelja kakvo predlaže U ime obitelji dugoročno bi pružilo lakšu mogućnost uvođenja dodatnih specijaliziranih pravobranitelja zaduženih za zaštitu drugih ranjivih skupina, kao npr. majki i trudnica, umirovljenika, budućih generacija i sl. i doprinijelo zaštiti prava svih građana Hrvatske.

U ime obitelji se nada da će Vlada RH u najavljenoj racionalizaciji i spajanju državnih tijela uzeti u obzir gore navedene prijedloge, koji su ujedno i preporuka europskih institucija. – poručili su tada iz udruge U ime obitelji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.