Leković, poznat po ‘atentatu’, napada Dalića zbog spominjanja Boga

Foto: fah, montaža narod.hr

“Dragi Bože, ne znam poznaješ li ti uopće Zlatka Dalića. To je jedan koji se stalno hvali kako ste si dobri te da ga Ti čuvaš i pomažeš mu u vođenju hrvatske nogometne reprezentacije. Ako je to istina molim te vodi si ga kući a nama daj nekoga tko će sam znati raditi svoj posao. Uostalom malo je neukusno da se Bog bavi tako prozaičnim stvarima kao što je nogomet. Hvala unaprijed”, objavio je bivši predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković na Facebooku nakon posljednje pobjede Hrvatske, one protiv Škotske 3:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je Dalić rekao?

Nakon ove velike pobjede, koja je Hrvatsku odvela u osminu finala Europskog prvenstva, Zlatko Dalić poljubio je krunicu, a nakon utakmice zahvalio Bogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Čestitke mojim dečkima na velikoj utakmici i plasmanu u osminu finala. Ova utakmica bila je velika kušnja prvo za mene, a onda i za sve ostale da ostanemo mirni. Hvala dragom Bogu, koji nam je dao snagu da ostanemo mirni. Moja velika zahvala svima koji su vjerovali u nas i davali nam podršku”, rekao je Dalić.

> Evo što nam je odgovorio MUP o navodnom atentatu na Sašu Lekovića 2016.

> Tko je Saša Leković, predsjednik HND-a koji tvrdi da je na njega izvršen atentat?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dr. Željka Markić: Ako je na Lekovića izvršen atentat, to sigurno nije zato što pošteno i hrabro obavlja svoj posao

‘Atentat’ na Lekovića

Bivši predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković je 2016. godine objavio je na društvenoj mreži Facebook da mu je nakon kvara na automobilu mehaničar otkrio kako su mu vijci na prednjem desnom kotaču bili dopola prepiljeni. Ničim izazvan, tadašnji glavni tajnik HND-a Vladimir Lulić ustvrdio je ukoliko se ta tvrdnja pokaže točnom, da je riječ o pokušaju ubojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako je sumnjiva vijest o navodnom pokušaju ubojstva proširena iz krovne medijske organizacije koja bi se između ostaloga trebala brinuti da novinari poštuju etički kodeks novinarstva.

 

U svojoj objavio Leković je opisao kako mu je automobil “nasred autoputa” počeo tresti i krivudati nakon čega je u zaustavnoj traci vidio da mu je “prednji desni kotač iskrivljen i prednja plastična ‘maska’ izvaljena iz ležišta”.

Leković je ustvrdio da je u godinu i pol, koliko je predsjednik HND-a, primao više izravnih prijetnji smrću nego za svih prethodnih 36 godina bavljenja novinarstvom.

“Odšlepali su me do prvog ozbiljnog auto mehaničara koji je auto preuzeo, obećao da će ga pregledati i ustanoviti uzrok kvara što je prije moguće. Čovjek me nakon nekog vremena obavijestio kako je ustanovio da su dva zavrtnja/šarafa na desnom prednjem kotaču prepiljena do pola i da je nakon 300 kilometara vožnje to uzrokovalo pucanje. (Naime, pokupio sam zavrtnje/šarafe, tj. njihove ostatke, na mjestu nezgode i ponio ih sa sobom).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije prvi puta da se netko ‘igra’ zavrtnjima/šarafima na kotačima mojega auta. Jednom su ih samo odšarafili napola, ali je auto bio relativno nov pa sam brzo shvatio da nešto nije u redu. Ovaj stari ionako stalno ‘drnda’ pa ne primijetim odmah promjenu. To je inače jedna od češćih metoda ‘opstrukcije’”, ustvrdio je tada Leković.

Zahvaljujući stvaranju senzacionalističke priče – iz Facebook statusa bez pokrića, više je saborskih klubova zatražilo hitno organiziranje tematske sjednice Odbora za medije, i to prije prijave policiji i istrage; a Milorad Pupovac je ustvrdio: “Nerijetko te prijetnje i te uvrede imaju motiva u onome što ljudi smatraju da je dozvoljeno, a to su etničke prijetnje i etničke uvrede. Svejedno mi je kako se tko izjašnjava kao što bih volio da je i drugima svejedno kako se ja izjašnjavam”.

Takvu reakciju Sabora sarkastično je komentirao Igor Peternel, u to vrijeme potpredsjednik HHO-a:

“Prije godinu dana mi je vulkanizer zaboravio pritegnut šarafe nakon zamjene guma pa mi je jedna ispala u Palmotićevoj. Srećom živ sam, a u Saboru se o tome nije raspravljalo.”, napisao je Peternel.

Osim Sabora, reagirao je i HND čiji se Leković bio predsjednik, a koje je bez dokaza ustvrdilo kako se radi o evidentnom pokušaju ubojstva.

Izvršni odbor (IO) Hrvatskog novinarskog društva (HND) tada je pozvalo nadležne institucije “na istragu i primjerene reakcije”, nakon “evidentnog pokušaja ubojstva”.

>Dr. Željka Markić: Ako je na Lekovića izvršen atentat, to sigurno nije zato što pošteno i hrabro obavlja svoj posao

>Kako je Lekovićev prethodnik Duka opisao ‘transparentnu’ dodjelu novca neprofitnim medijima

“Jučerašnji je događaj samo kuliminacija verbalnih napada i najgorih uvreda na račun predsjednika HND-a. Kolega Saša Leković od dana preuzimanja mandata predsjednika HND-a konstantno je izložen javnom linču pojedinih portala na kojima je stalno izložen vrijeđanima, prozivkama i prijetnjama, dok u komentarima čitatelji otvoreno pozivaju na njegovo ubojstvo.

IO HND-a još jednom podsjeća da je od prijetnji do fizičkog nasilja, vidi se po jučerašnjem pokušaju izazivanja nesreće, zapravo pokušaju ubojstva Saše Lekovića, malen korak.

Zato zahtijevamo najhitnije postupanje nadležnih institucija u svim slučajevima prijetnji novinarima. Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pozivamo da o toj, za društvo krajnje opasnoj pojavi, neizostavno raspravlja odmah”, govorili su iz HND-a.

Posebno je rječita bila Slavica Lukić, tadašnja potpredsjednica HND-a i partnerica Milorada Pupovca koja je tvrdila kako se radi o napadu potaknutom ksenofobijom:

“Mislim da je ovo što se dogodilo kolegi Lekoviću posljedica rastuće klime netolerancije u Hrvatskoj, koja je poticana s najviših društvenih i političkih adresa u proteklim mjesecima. To je posljedica klime u kojoj je nažalost postalo normalno da se nekoga vrijeđa, tjera iz Hrvatske, proglašava neprijateljem zbog imena i prezimena te stavova koje ima, a koji ne odgovaraju ekstremnim skupinama društva, ili da mu se to radi zbog posla kojeg obavlja. Ovo je posljedica kronične nebrige zakonodavca, a rekla bih i vlasti, za status novinarske profesije u Hrvatskoj, koja je u uvjetima strogo kontroliranih medija postala potpuno nezaštićena”.

Na ovakve reakcije Sabora i HND-a reagirala je predsjednica udruge U ime obitelji dr. Željka Markić, koja je poručila:

“Saša Leković, Slavica Lukić i ekipa iz vrha Hrvatskog novinarskog društva jučer su pažnju sa Hude jame – masovne grobnice u koju su partizani, nakon završetka rata, bacali tisuće ubijenih i živih civila i ratnih zarobljenike – preusmjerili na otpadanje šarafa sa Lekovićevog kotača. Pri čemu su brojni uzori novinarstva Lekovićevo viđenje situacije – odmah – bez ikakvih logičnih pitanja ili policijske istrage – proglasili točnim. Svi oni znaju da je automehaničar dobro procijenio da se radi o atentatu – i to je to. Ne znam je li netko pokušao antetat na Sašu Lekovića, ali sigurno znam da ga nitko nije pokušao ubiti jer pošteno i hrabro obavlja svoj posao.”

Zanimljivo je dvije godine kasnije Saša Leković dao izvanrednu ostavku u HND-a zato jer na njegov poziv ostavku nisu dali upravo Slavica Lukić i Denis Romac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.