24. listopada 1944. mučenik Petar Perica – dubrovačko razdoblje voljenog ‘padre Perice’

Foto: snimka zaslona

Knjiga Mijo Ivurek, Padre Petar Perica i njegovo doba. Život i djelo isusovca, dobrotvora, domoljuba i mučenika s Dakse, pjesnika — autora najpjevanijih katoličkih pjesama u Hrvata: Do nebesa i Zdravo Djevo Kraljice Hrvata, nastala o 70. obljetnici mučeničke smrti isusovca patera Petra Perice, kojega je čitav Dubrovnik cijenio i volio te ga nazivao “padre Perica”

U knjizi autor opisuje i dubrovačko razdoblje Peričina djelovanja koje je trajalo  od 2. veljače 1939. do njegove nasilne smrti u listopadu 1944. godine. Bio je superior isusovačke zajednice, odgojitelj i duhovnik sjemeništaraca, kojima je organizirao orkestar za koji je pribavljao glazbala. Posvetio se pastoralnomu djelovanju oko mladih Dubrovčana: bio je duhovnik križarske organizacije đaka i radnika i preuzeo je brigu za križarsko društvo križarica i malih križara. Pisao je pjesme, koje je objavljivao u vjerskim časopisima, i dramske tekstove, koje su izvodili njegovi mladi.

U travnju 1941. talijanske snage okupirale su dubrovačko područje, a na službenim i pojedinim neslužbenim zgradama podignute su talijanske zastave. Nezadovoljni građani prosvjedovali su i samoinicijativno skidali zastave, a u tom su najaktivniji bili članovi društva Križari. Talijanske vlasti zbog toga su 1. svibnja 1941. pritvorile patera Pericu, no pušten je u kućni pritvor nakon što se za njega založio talijanski isusovac Ventinelli.

U listopadu 1944. u Dubrovnik su ušli partizani. U noći 22. listopada iz biskupskog sjemeništa odveli su patera Pericu te ga zajedno s grupom drugih uhićenih dubrovačkih građana prevezli na otočić Daksa. Patera Pericu smaknuli su partizani 24. listopada 1944. godine, a obavijest o navodnoj presudi od 26. listopada 1944. »u ime naroda Jugoslavije« tiskali su na letku s popisom od 36 ubijene osobe, na kojem je naveden i pater Perica.

U trećem poglavlju pod imenom Mržnja i zločin daje se uvid u jugoslavensku politiku prema Katoličkoj Crkvi, koja svoje korijene vuče još iz doba Kraljevine Jugoslavije, kada se jačanjem Srpske pravoslavne crkve na hrvatskom teritoriju nastojalo pridonijeti srbijanskim političkim planovima.

U knjizi nalazimo bogat izbor iz Peričina pjesničkog opusa, ali i prijepis »presude« Vojnog suda Komanda južnodalmatinskog područja »u ime naroda Jugoslavije« te pismo partizanskog zapovjednika Ante Jurjevića Baje i druga svjedočanstva stradanja mučenika s
Dakse. Knjiga je opremljena iscrpnim popisom literature i kazalom imena. Autor je knjizi pristupio s povijesnog gledišta, dajući nam uvid u životni put jednoga čovjeka posvećenog svomu poslanju, vjeri i Crkvi, te raskrinkavajući na taj način zločine iz mržnje i ideologije koju su činile partizanske snage i kasnije komunističke vlasti pod maskom »antifašizma«.

Recenziju i prikaz knjige Mije Ivureka o padru Perici pročitajte ovdje

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr