24. prosinca 1918. Čakovec – Hrvati na čelu sa Slavkom Kvaternikom oslobodili Međimurje od Mađara!

Stari grad Zrinskih, Čakovec - jezero, foto: commons.wikimedia.org

Austrougarski časnik i kasnije najviši vojni časnik NDH, Slavko Kvaternik poznat je po tome što je 10. travnja 1941. proglasio uspostavu Nezavisne Države Hrvatske nastalom raspadom Jugoslavije. Zanimljivo je da je upravo on nakon završetka I. svjetskog rata 1918. godine, u činu pukovnika koji je imao kao pobočnik feldmaršala Borojevića vojske Austro-Ugarske, bio na čelu hrvatskih oružanih jedinica koje su oslobodile Međimurje od dugogodišnje mađarske vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije toga su mađarske vlasti krvavo ugušile pobunu međimurskih Hrvata i strijeljali i objesili 105 domoljuba ovog pitomog hrvatskog kraja.

Na današnji dan 1918., završetkom I. svjetskog rata, hrvatske vojne jedinice na čelu sa Slavkom Kvaternikom ušle su u Međimurje. Bio je to Badnjak., svega mjesec i pol dana nakon završetka krvavog Prvog svjetskog rata. Međimurje je do tada pripadalo Mađarskoj, točnije Kraljevini Ugarskoj (tako uobičavamo nazivati mađarsku državu prije 1918. godine).

Pod mađarskom vlasti Međimurje je bilo još od davne 1860., premda je etnički to bilo gotovo čisto hrvatsko područje sa preko 90% Hrvata. Uprava Mađara u Međimurju tamošnjem je hrvatskom stanovništvu predstavljala znatan problem jer je mađarski jezik korišten u svim službama, a on je vrlo različit od hrvatskog i predstavljao je veliku jezičnu barijeru. Hrvatska su djeca morala učiti mađarski jezik u školama, a najgore je bilo što mađarske vlasti nisu imale osobito poštovanje prema hrvatskom stanovništvu, koje su doživljavali kao strano i neravnopravno Mađarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Prvog svjetskog rata došlo je do raspada Austro-Ugarske, države koju smo dijelili i sa Mađarima. U Međimurju se tom prilikom pobunilo hrvatsko stanovništvo, želeći se pridružiti hrvatskim krajevima. Mađari su ustanak krvavo ugušili, strijeljavši ili objesivši čak 105 Međimuraca.

Na današnji dan konačno je stigao spas Hrvatima u Međimurju. Naime, naoružane jedinice iz Hrvatske stigle su preko Drave u taj kraj da ga oslobode od Mađara. Zbog brojčane slabosti, Mađari se nisu ni usudili suprotstaviti pridošlim hrvatskim snagama. Zanimljivo je da je na čelu hrvatske vojske bio nitko drugi do Slavko Kvaternik, časnik koji je 10. travnja 1941. proglasio Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH), te kasnije bio najviše pozicionirani političar i časnik u toj državi.

Kvaternik je u to doba imao  čin pukovnika iz nedavno ugašene austrougarske carske i kraljevske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U siječnju 1919. održana je i službena narodna skupština, na kojoj je potvrđeno pripajanje Međimurja novonastaloj Državi SHS. Dana 9. siječnja 1919. na trgu ispred franjevačke crkve u Čakovcu održana je javna opća skupština. Na toj skupštini donijeta je Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od mađarske države.

Mirovnim ugovorom potpisanim u Trianonu 4. lipnja 1920. Mađari su se, uz protest, odrekli svih teritorija koji su pripali Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Svim Međimurcima Sretan Božić i spomen na 99 godina kada su hrvatski vojnici ušli u ovu hrvatsku zemlju i priključili je domovini!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.