24. veljače 1992. Glamoč – Srbi ubili nevinog dječjeg liječnika Alojzija Kelavu

Foto: dogodilose.com

Na današnji dan 1992. pala je prva žrtva srpskog ekstremizma u Glamoču — hrvatski liječnik dr. Alojzije Kelava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktora Kelavu ubio je na središnjem glamočkom trgu usred dana Petar Vrakela zvan Pelja, član Vojske Republike Srpske. Navodno je to učinio po naređenju vojnog vrha.

Nedugo nakon tog ubojstva počelo je otvoreno i izravno etničko čišćenje nesrpskog stanovništva te uništavanje kulturne i povijesne ostavštine Glamoča.

U proljeće 1992., katolička crkva, župni dvor i gradska džamija bili su uništeni, a katolički župnik Zvonimir Matijević je uhićen i odveden u kninski zatvor gdje je bio okrutno mučen. Prilikom posjete pape Franje BiH on je dao i potresno svjedočenje o događanjima u Glamoču i BiH, čiji jedan dio citiramo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Godine 1992. bio sam upravitelja župe Glamoč. Pastoralno sam skrbio za malobrojnu katoličku zajednicu od pedesetak vjernika među pravoslavnom većinom. U Republici Hrvatskoj već je bjesnio rat koji se nadvio i nad Bosnu i Hercegovinu. Dana 24. veljače 1992. ubijen je moj ugledni župljanin dr. Alojzije Kelava, specijalist dječje medicine, koji je bio potpuno nedužan. Mnogi su mi govorili da trebam otići. Međutim, nisam htio pobjeći i ostaviti svoje župljane u takvoj opasnosti. Slično je učinila većina svećenika moje biskupije, od kojih su njih osam ubijeni ili umrli od posljedica torture, kao i većina časnih sestara od kojih je jedna ubijena, a pojedine od njih i danas nose teške traume.“

U spomen svim hrvatskim liječnicima ubijenim u Domovinskom i svim drugim ratovima 20. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.