24. veljače 1993. Dragišići (Vodice) – Srbi iz osvete ubili zarobljene branitelje

Na današnji dan 1993. godine dogodio se masakr nad hrvatskim braniteljima zarobljenima u selu Dragišići u zaleđu Vodica. Paravojne jedinice i lokalne milicije srpske paradržave tzv. ‘SAO Krajine’ zarobila je deset hrvatskih branitelja koji su nakon šestosatne borbe ostali bez streljiva. Iz bezobzirne osvete zbog gubitaka koje su im nanijeli u borbi, četnici su napravili pokolj među zarobljenicima. Do zatvora u Kninu živa su stigla samo šestorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijela mučki ubijenih Jakova Crvelina iz Tisnog  i Borisa Kartela iz Vodica također su razmijenjena, dok se sudbine i posljednja počivališta Borisa Troskota iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše iz Krkovića ni danas ne znaju.

Nakon velikih gubitaka u bitci za Maslenicu neprijatelji su izvršili protuudar napadom na vodičko zaleđe. Iskoristili su pri tome loše vremenske uvjete i nedovoljnu opremljenost i malobrojnost pripadnika 15. pukovnije te u ranim jutarnjim satima velikim snagama zauzeli su dominantnu kotu Gradinu iznad Čiste Male i Dragišića i pri tome uništili sustav veza. Uz snažnu topničku potporu, pješaštvom, transporterima i tenkovima krenuli su u napad na Dragišiće. Hrabri branitelji pružili su herojski otpor iako su pri tome bili slabo naoružani i uspjeli su nanijeti brojnijem neprijatelju značajne gubitke u ljudstvu i tehnici.

Nakon šestosatnog otpora, ponestalo im je streljiva i zbog nedobivanja adekvatne pomoći opkoljeni su, te primorani na predaju. Iako im se u pregovorima jamčio tretman propisan Ženevskom konvencijom, nakon predaje razjareni Srbi su ih skinuli do gola, vezali žicom i uz stalno udaranje tjerali pješke prema obližnjoj Čistoj Maloj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samoj Čistoj Maloj ubijen je hrvatski vitez Boris Kartelo iz Vodica, a njegov ratni drug Jakov Crvelin iz Tisnog izdahnuo je na putu od mučenja. Boris Troskot iz Kašića Banjevačkog i Borislav Periša iz Krkovića izdvojeni su od grupe, odvedeni i predani snagama ratnog zločinca kapetana Dragana nakon čega im se gubi svaki trag. Do zatvora u Kninu stigla su šestorica gdje su bili izloženi svakodnevnim torturama i razmijenjeni su nakon par mjeseci. Tijela Jakova Crvelina i Borisa Kartela također su razmijenjena dok su sudbine Troskota i Periše još uvijek nepoznate.

Branitelji pozivaju sve institucije države, kako sudbene, tako i izvršne vlasti, da ulože dodatne napore da se dozna istina o sudbini nestalih heroja i da se učini sve kako bi se kaznili ratni zločinci, piše m.sibenik.in

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.