25. srpnja 1943. Rim – kako je uhićen fašistički vođa Benito Mussolini?

Foto: commons.wikimedia.org

Do Mussolinijeve je smjene dovelo glasovanje na sastanku Velikog fašističkog vijeća (Gran Consiglio del Fascismo). Na sjednici tog vijeća 19 članova glasovalo je protiv Mussolinija, a među njima je bio i grof Galeazzo Ciano – Mussolinijev zet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1943. godine dogodio se jedan od najpoznatijih događaja u talijanskoj povijesti 20. stoljeća. Naime, tog je dana talijanski kralj dao smijeniti Benita Mussolinija, koji je do tada bio fašistički Duce i šef talijanske vlade. Bio je to prekretni događaj, koji je označio prekid službene Mussolinijeve vlasti nad cijelom Italijom.

Do Mussolinijeve je smjene dovelo glasovanje na sastanku Velikog fašističkog vijeća (Gran Consiglio del Fascismo), koje se održalo tog istog dana u ranim jutarnjim satima u Rimu (sjednica je započela još prethodnog dana u 17.15, no glasovanje se održalo tek oko 2.30 na današnji dan ujutro).

Veliko fašističko vijeće bilo je nominalno glavno vijeće talijanske fašističke vlade, no zanimljivo je da je upravo ta sjednica bila prva na kojoj se sastalo od početka Drugog svjetskog rata. Spomenimo da je svojedobno član tog vijeća bio i poznati znanstvenik Guglielmo Marconi kao predsjednik Talijanske kraljevske akademije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Velikog fašističkog vijeća tog je dana 19 članova glasovalo protiv Mussolinija. U prilog Mussoliniju glasovalo je samo 8 vijećnika. Dakle, većina je odlučila protiv Mussolinija.

Unatoč takvom porazu na glasovanju te noći u sitnim satima, Mussolini je na današnji dan normalno došao na posao. Međutim, u svoju palaču pozvao ga je talijanski kralj i rekao mu da ga smjenjuje i da na njegovo mjesto postavlja maršala Pietra Badoglia. Kad je Mussolini otišao iz palače, uhitili su ga Carabinieri po kraljevoj naredbi.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.