25. veljače 1990. Dr. Franjo Tuđman izabran za predsjednika HDZ-a

Zagreb, 18.02.2020. - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenkoviæ sudjelovao je na sveèanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka HDZ-a Trešnjevka, u prostorijama Centra za kulturu Trešnjevka. Na fotografiji postrer s portretom dr. Franje Tuðmana. foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

25. veljače 1990. završen je Prvi opći sabor Hrvatske demokratske zajednice, a za predsjednika HDZ-a izabran je budući prvi predsjednik Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

Samo dva mjeseca uoči prvih demokratskih višestranačkih izbora – nakon 45 godina komunističkog totalitarizma, jednoumlja i represije – bio je to prvi osnivački sabor jedne demokratske stranke u Hrvatskoj. Stranački izaslanici iz Hrvatske i cijelog svijeta – njih ukupno 1.760 – za predsjednika su izabrali utemeljitelja stranke dr. Franju Tuđmana. Na Saboru su u svojstvu gostiju nazočili konzuli SAD-a, Francuske, Italije i ondašnjeg SSSR-a te predstavnik kanadskog veleposlanstva. Ukupno je bilo 297 promatrača, 320 gostiju i 54 predstavnika različitih medija.

Režimska glasila, između ostalog i Televizija Zagreb (danas HTV), na sva zona su se raspisala o „ustaškom saboru“. Takav medijski govor rabljen je posebno zbog povijesnih hrvatskih zastava koje su se tada prvi put javno pojavile u glavnom gradu Hrvatske nakon 1945. Do tada je 45 godina nošenje hrvatske trobojnice sa hrvatskim grbom bilo kažnjivo djelo, a radi takvog prekršaja tisuće nevinih Hrvata su završavale na teškim robijama. Na Prvom saboru HDZ-a hrvatske trobojnice su prvi puta ponosno podignute visoko u zrak kao znak nadolazeće hrvatske slobode, ali i otpor otvorenim prijetnjama Srba na rat i istrebljenje Hrvata, a koje su svakodnevno dolazile iz Beograda.

Zbog Prvog općeg sabora HDZ-a i osobito pojave hrvatskih zastava i tzv. „šahovnica“ kako su podrugljivo nazivali hrvatski grb, velik dio prosrpske i projugoslavenske javnosti (i u Hrvatskoj) smatrao je sabor proustaškim.

 

Pokojni predsjednik CK Saveza komunista Hrvatske, a kasnije i predsjednik današnjeg SDP-a, dao je sramotnu izjavu da je „HDZ stranka opasnih namjera“ jer „izaziva avet NDH“.

Kasnije se pokazalo da je izjava trebala biti usmjerena na adresu velikosrpskih šovinista koji su pokušali etnički očistiti ubijanjem i protjerivanjem hrvatskog, bošnjačkog i albanskog stanovništva sa teritorija na kojima su zacrtali granice Velike Srbije. Tako su u praksi proveli upravo ono za što su optuživali sudionike Prvog općeg sabora HDZ-a.

Nakon svega dva mjeseca od Prvog sabora, HDZ je pobijedio na prvim slobodnim parlamentarnim izborima u (tada) SR Hrvatskoj i na čelu sa predsjednikom Tuđmanom najavio otvoreni otpor velikosrpskoj agresiji, a koji do tada zbog politike Saveza komunista Hrvatske gotovo nije ni postojao.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr