26. prosinca 1805. Požunski mir – kako je Dalmacija pripala Francuzima?

Primate's Palace Bratislava, foto: commons.wikimedia.org

Zanimljivo je da je Požunski mir, kojim je Napoleonova Francuska dobila Istru i Dalmaciju, potpisao u ime Austrijskog Carstva general grof Ignjat Gyulay, kasniji hrvatski ban. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1805. godine sklopljen je znameniti Požunski mir između Napoleona Bonapartea i Austrijskog Carstva. Po tom miru Napoleonovoj Francuskoj pripale su, između ostaloga, Istra i Dalmacija te Boka kotorska. Te dobitke iz Požunskog mira Napoleon je ostvario time što je prethodno porazio Austrijsko Carstvo na vojnom planu. Naime, pobijedio je u velikim bitkama kod Ulma i Austerlitza (Bitka kod Austerlitza bila je jedna od najvećih Napoleonovih pobjeda u čitavoj njegovoj karijeri).

Zanimljivo je da je u ime Austrijskog Carstva Požunski mir potpisao general grof Ignjat Gyulay, koji je već sljedeće godine postao hrvatski ban. U ime Francuske mir je potpisao poznati Charles Maurice de Talleyrand-Périgord – Napoleonov ministar vanjskih poslova (glumio ga je John Malkovich u ekranizaciji iz 2002. godine).

Osim Dalmacije, Istre i Boke kotorske, Napoleon je tada dobio i područje nekadašnje Mletačke Republike (Venecije). Mir je potpisan u Požunu (današnjoj Bratislavi – glavnom gradu Slovačke) u palači koja je pripadala nadbiskupu Ostrogona (tzv. Primasova palača, nazvana po činjenici da su nadbiskupi Ostrogona bili primasi čitave Ugarske).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.