26. prosinca 1991. Bučje (Pakrac) – kako je oslobođen logor smrti za Hrvate zapadne Slavonije?

Foto: Wikipedija

Sabirni logor smrti Bučje pokraj Pakraca pod upravom srpskih vojnika i paravojnih snaga postojao je od kolovoza 1991. do današnjeg dana 1991. U njemu je bilo zatočeno oko 250 osoba, među kojima i veliki broj hrvatskih civila, žene, djece i staraca. Najmlađem zatočeniku, bilo je tek četiri godine! To je bio jedan od najstrašnijih srpskih logora. Mnogi su tamo izgubili živote, zdravlje, a ne mali broj još se vode i kao nestale osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sam katolički blagdan svetog Stjepana u zloglasno Bučje ulaze pripadnici slavnih oslobodilačkih brigada iz Požege, Slatine i Virovitice.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) podnijela je 2015. Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) kaznenu prijavu protiv Veljka Džakule iz Pakraca zbog teškog kaznenog djela – prikrivanja ratnih zločina. Naime, tijekom Domovinskog rata Džakula je obavljao dužnost predsjednika Vlade SAO Krajine zapadne Slavonije, a potkraj rata bio je i zarobljen, kao jedan od istaknutijih srpskih četnika, koji se aktivno borio protiv slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, koja ga je ubrzo (kakve li ironije?) i amnestirala.
Ovaj čovjek mora znati, prije svega, na koji je način od strane srpskih četnika u pakračkom kraju 18. kolovoza 1991. na barikadama u selu Kukunjevac uhićen dr. Ivan Šreter, mirotvorac i vođa Hrvata pakračkog kraja. Nakon što su ga četnici uhitili, navodno je prebačen u jednu kuću u blizini zloglasnog logora Bučje, gdje je prema nekim svjedocima, kao što je primjerice tada također uhićeni, časni i ugledni dr. Vladimir Solar, bio strašno mučen i ubijen.

Krajem 1991. jedan dio zatočenika iz Bučja srpski okupatori premjestili su u logor Stara Gradiška, gdje su ih također mučili i ubijali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek se ne zna sudbina 21 ubijenog i nestalog Hrvata iz logora Bučje (i dr. Šretera), a do sada je identificirano i nađeno samo troje ljudi.

Cijeli tekst pročitajte na Tjedno.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.