26. prosinca – Sveti Stjepan Prvomučenik

prvomučenik

Sveti Stjepan prvi je koji je za Krista posvjedočio svojom krvlju. Zbog toga je nazvan Prvomučenik, a njegov lik je u povijesti crkve i spasenja ostao kao primjer svih ostalih mučenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svetkovina svetoga Stjepana Prvomučenika slavi se drugi dan Božića, 26. prosinca. Na taj je dan ova svetkovina u crkveni liturgijski kalendar uvedena 380. godine.

Zbog svoje blizine najradosnijoj i jednoj od najvećih kršćanskih svetkovina, svetkovini Božića, ta svetkovina i taj svetac promovirani su kao najbliži Kristu i to onom malom djetetu, malom Bogu, Božiću, da se time naglasi i Kristova žrtva koju će na Kalvariji podnijeti za ljudsko spasenje.

Nebeski rođendan 

Dakle, kao što je rođenje Kristovo, Božić, Isusov ovozemaljski rođendan, tako je Stjepanova smrt njegov nebeski rođendan. Time nam svetac Prvomučenik daje primjer i poticaj kako u životu živjeti, kako se nositi s neprijateljima i za koga i koje ideale se u ovom životu žrtvovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je čovjek molitve i propovjednik, skrbio je za siromašne, udovice te se isticao u darežljivosi i čistoći. Posvuda je navješćivao radosnu vijest te je činio velike i čudesne znakove u narodu.

Luka ističe da je Stjepan pun milosti i snage (Dj 6,8). Njegove propovijedi su obratile mnoge Židove, a broj kršćana koji se obratio po njegovim propovijedima je iz dana u dan sve više rastao. Stjepan je iščitavao Stari zavjet u svjetlu navještaja Isusove smrti i uskrsnuća. Sve je to potaknulo Židove da ga uhite i izvedu pred sud te da pogube kamenovanjem.

Dok su ga ubijali, sveti Stjepan vidio je otvoreno nebo, zavapio i zadnje riječi su mu bile praštanje svojim mučiteljima, baš poput Isusa. Umirući, kako bilježi Sveto pismo, Stjepan je klicao: „Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moći svetog Stjepana 

Nakon Stjepanove smrti njegovo je tijelo preuzeo židovski pismoznanac Gamaliel i pokopao ga u grob na svojoj zemlji u blizini Jeruzalema. Ostaci tijela sv. Stjepana iskopani su te su kasnije preneseni u Carigrad, a drugi dio u Rim te je zakopan uz tijelo svetog Lovre.

Isto tako, oko 415. godine, neki svećenik imenom Lucijan je u ukazanju saznao za grobno mjesto gdje je sahranjen đakon Stjepan. Ostaci tijela sv. Stjepana su iskopani te su kasnije čašćeni i na zapadu; jedan dio relikvija je prenesen u Carigrad, a drugi dio u Rim te zakopan uz tijelo sv. Lovre, đakona.

Pronalazak moći sv. Stjepana slavi se 3. kolovoza, a 26. prosinca slavi se Stjepanova mučenička smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.