27. siječnja 1909. fra Pavao Ivakić – ubijen zbog molbe da partizani prestanu ubijati Hrvate u Splitu

Foto: www.gospapojisan.blogspot.com

Fra Pavao Ivakić napisao je molbu partizanskim vlastima da se zauzmu za prestanak ubijanja Hrvata u Splitu. Samo zbog toga je ubijen zajedno s grupom drugih Splićana, a u tadašnjoj komunističkoj Slobodnoj Dalmaciji, objavljeno je, da je Pavao Ivakić ubijen jer je – protivnik NOB-a.

Bačen je u jamu na Lovrincu i ne zna mu se za grob. Splitsko groblje Lovrinac krije tajne grobišta tisuća ubijenih Hrvata koji su tamo dovoženi, ubijani i bacani u jame na Lovrincu.

Fra Pavao Ivakić (Drenovci, Županja 27. siječnja 1909. – Split, 26. svibnja 1945.), hrvatski katolički svećenik, franjevac kapucin, mučenik.

Bio je prvi župnik pojišanskog svetišta u Splitu, obnovitelj bratstva Franjevačkog svjetovnog reda na Pojišanu kojeg je 1925. osnovao sam fra Bernardin Škrivanić, prvi provincijal hrvatskih kapucina i ustanovitelj svetišta.

Postao je član Kapucinskog reda u Varaždinu 1927. godine. U Splitu je zaređen za svećenika 1933. godine, nakon završetka bogoslovije. Bio je samostanski poglavar u Osijeku i Splitu. Imenovan je župnikom župe Gospe od Pojišana u Splitu 1944. godine.

Nagovorio je zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, da kapunici dobiju župu sv. Mihaela Arkanđela u zagrebačkoj četvrti Dubrava, gdje su i danas.

Nakon završetka II. svjetskog rata, napisao je peticiju, u kojoj se zalagao, da se hrvatski komunisti zauzmu za prestanak ubijanja Hrvata nakon što su partizani zauzeli Split. U Slobodnoj Dalmaciji, objavljeno je, da je Pfra avao Ivakić protiv narodnooslobodilačke borbe i da poziva Hrvate, da obustave borbu protiv ustaša.

Priveden je u zatvor.

Bez suđenja, s grupom drugih zarobljenih ljudi, strijeljan je na splitskom groblju Lovrinac 26. svibnja 1945. godine. Za grob mu se ne zna.

U jame na splitskom Lovrincu je bačeno tisuće ubijenih ljudi iz cijele Dalmacije o čemu smo pisali u članku: Titovi zločini – groblje Lovrinac u Splitu puno je jama gdje su bačeni ubijeni dalmatinski Hrvati

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr