29. svibnja 1903. – Crna ruka ubila srbijanskog kralja i kraljicu

Puč protiv kralja organizirao je zloglasni kapetan Dragutin Dimitrijević Apis, vođa organizacije “Ujedinjenje ili smrt”, poznate i kao Crna ruka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan u sitnim jutarnjim satima došli su u kraljevski dvor vojnici s oružjem, dinamitom su raznijeli vrata kraljeve sobe i prodrli unutra.

Bacanje vlastitog ubijenog kralja i kraljice kroz prozor izazvalo je u cijeloj civiliziranoj Europi gnušanje kao barbarski čin neprimjeren 20. stoljeću.

Na današnji dan, 29. svibnja po julijanskom kalendaru došlo je u Srbiji do krvavog puča u kojem je ubijen kralj Srbije Aleksandar Obrenović, zajedno sa suprugom kraljicom Dragom. Ubijeni su i premijer Dimitrije Cincar-Marković i ministar obrane Milovan Pavlović, kao i dvojica kraljičine braće iz poznate obitelji Lunjevica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puč protiv kralja organizirao je zloglasni kapetan Dragutin Dimitrijević Apis, vođa organizacije “Ujedinjenje ili smrt”, poznate i kao Crna ruka. Na današnji dan u sitnim jutarnjim satima došli su u kraljevski dvor vojnici s oružjem, dinamitom su raznijeli vrata kraljeve sobe i prodrli unutra. Međutim, iznenadili su se kad su vidjeli da je soba prazna. Tek detaljnim pretraživanjem dvora pronašli su kralja i kraljicu koji su se izgleda skrivali u jednom tajnom prolazu, obučeni u svilene košulje za spavanje. Pucali su u njih potrošivši sve metke iz revolvera. Kraljica Draga navodno se bacila pred supruga pokušavajući ga spasiti od metka. Mrtva tijela supružnika bacili su kroz prozor u dvorište, navodno na gnojište.

Bio je to kraj pronjemačke dinastije Obrenovića. Novim srpskim kraljem postao je probritanski Petar Karađorđević.

Član Crne ruke bio je i ubojica Stjepana Radića Puniša Račić, koji je prije toga osuđen u Crnoj Gori na smrt zbog organiziranja atentata na crnogorskog kralja 1909. Ovakve zaplotnjačke, (polu)tajne organizacije konstanta su moderne srbijanske povijesti, a njihov primarni cilj do današnjeg dana bila je – Velika Srbija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada ne mogu djelovati nasilno ubojstvima i atentatima kao u slučaju Stjepana Radića ili Miloša Obrenovića, agresijama i okupacijama kao u Domovinskom ratu, djeluju na prijevaran diplomatski i politički gotovo blagoglagoljiv način (sistemom toplo-hladno) u cilju ostvarenja zamišljenih planova na račun drugih naroda.

Poučen povijesnim iskustvima, znajući da velik dio srbijanskog naroda i njegove političke elite nije prošao katarzu i odustao od takvih planova koji ugrožavaju naš hrvatski narod – potreban je veliki oprez do trenutka kada će karte biti jasno stavljene na stol.

Veliki udio u tome imalo bi otvaranje arhiva u Beogradu i Zagrebu, te lustracija u Srbiji i Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.