29. svibnja 1953. – osnovano kazalište ‘Gavella’

Foto: Fah

29. svibnja 1953. godine, skupina mladih glumaca i redatelja, uglavnom “pobunjenika” iz Hrvatskog narodnog kazališta, na čijem je čelu, kao “primus inter pares”, bio doktor Branko Gavella, preuzela je zgradu “Malog kazališta” u Frankopanskoj 10. i osnovala je Zagrebačko dramsko kazalište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog obnove prostora prva je predstava izvedena na gostovanju u Subotici, a kazalište je gledateljima otvorilo svoja vrata 30. listopada 1954., s predstavom “Golgota” Miroslava Krleže, u režiji Branka Gavelle. Kroz više od pola stoljeća trajanja i dosad preko 300 izvedenih premijera, teatar u Frankopanskoj izrastao je u jednu od najcijenjenih i najpostojanijih kazališnih kuća u Zagrebu i Hrvatskoj. 1970. ime mu je promijenjeno u Dramsko kazalište “Gavella”, kojem je kasnije dodano i “gradsko”, pa se danas službeno zove Gradsko dramsko kazalište “Gavella”.

Nedavno je u prostor kazališta vraćen spomenik mamutu! Razlog tome je što je na mjestu iskapanja temelja budućeg kazališta početkom 20. stoljeća pronađena bedrena kost mamuta. Mamut je postavljen u sklopu projekta “Zagreb, dok ga još nije bilo – prije 1094. godine”, koji na izvorne lokacije u gradu vraća pripadajuće predmete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.