3. studenoga 1918. – Kapitulacija Austro-Ugarske i kraj stradanja Europe

Kapitulaciju su potpisali u jednoj vili kod Padove nazvanoj Villa Giusti. U ime Austro-Ugarske kapitulaciju je potpisao general Viktor Weber pl. von Webenau. U ime Kraljevine Italije kapitulaciju je primio general Pietro Badoglio (budući maršal i talijanski premijer).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1918. godine kod Padove je Austro-Ugarska potpisala kapitulaciju, čime je izašla iz Prvog svjetskog rata. Bilo je to konačno priznanje poraza a ratu, a kapitulacija je potpisana s predstavnicima talijanske vojske. Kapitulaciju su potpisali u jednoj vili kod Padove nazvanoj Villa Giusti. U toj je vili talijanski kralj imao privremenu rezidenciju kad se vratio s austrijsko-talijanskog bojišta.

Zanimljivo je da je sve do danas u toj vili očuvano stanje pokućstva kakvo je bilo u trenutku potpisivanja kapitulacije 1918. godine.

U ime Austro-Ugarske kapitulaciju je potpisao general Viktor Weber pl. von Webenau. Zanimljivo je da je u austrougarskoj delegaciji jedan od članova bio i princ Johannes od Liechtensteina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime Kraljevine Italije kapitulaciju je primio general Pietro Badoglio (budući maršal i talijanski premijer). Primirje je službeno stupilo na snagu sljedećeg dana. Inače, Villa Giusti nalazi se u okolici Padove i okružena je parkom.

To je značio i kraj rata za brojne hrvatske vojnike iz Hrvatske i BiH koji su ratovali na najtežim bojištima Prvog svjetskog rata od Soče (protiv Italije) do Galicije (protiv Rusije). Ukupni hrvatski vojni gubitci u Prvom svjetskom ratu su iznosili oko 190.000 ljudi, dok se navode i podaci o 137.000 vojnih i 109.000 civilnih žrtava.

Broj žrtava je povećala španjolska gripa krajem rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.